Milorad Kojić za Glas Srpske: Istina naš jedini odgovor

Vedrana Kulaga
Milorad Kojić za Glas Srpske: Istina naš jedini odgovor

Republika Srpska će istinom odgovoriti na sve opstrukcije i pritiske koji se naziru zbog odluke da formira nezavisne međunarodne komisije za utvrđivanje istine o stradanju svih naroda u srebreničkoj regiji i Srba u Sarajevu, u kojima će biti vrsni stručnjaci, za čiji dolazak je već sve spremno.

Kazao je to za “Glas Srpske” direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih Milorad Kojić, koji je naglasio da Srpska neće podleći pritiscima Bošnjaka i dijela međunarodne zajednice.

- Utvrdili smo metodologiju i kriterijume kojih se držimo u pregovorima i dogovorima sa potencijalnim kandidatima, ali sa njihovim imenima nećemo licitirati zbog očekivanih pritisaka i opstrukcija - kazao je Kojić.

GLAS: Šta su nadležne institucije do sada uradile da bi realizovale zaključke Narodne skupštine i Vlade RS?

KOJIĆ: Parlament RS je jednoglasno u avgustu odbacio izvještaj Komisije o događajima u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995. godine i zatražio od Vlade da ga stavi van snage, te formira dvije nezavisne međunarodne komisije za utvrđivanje istine. Utvrdili smo metodologiju rada i kriterijume za ocjenu ko može biti član komisije. Bez toga je teško bilo šta ponuditi u razgovorima i dogovorima. To su prvi koraci koje smo završili i idemo dalje u pregovore i razgovore sa potencijalnim članovima.

GLAS: Da li to znači da je time završen prvi dio poslova?

KOJIĆ: Ovim smo postavili podlogu. Komisija će, kada bude formirana, donijeti poslovnik o radu i niko ni na koji način neće uticati na rad. Biće obezbijeđena i tehnička podrška za rad komisije i kriterijumi za ocjenu ko bi mogao da bude član komisije. Članovi moraju da budu oni koji su se dokazali u svojim oblastima, od istorijskih, pravnih i demografskih nauka. To je osnovno. Moraju biti ugledni predstavnici akademske ili pravosudne zajednice.

GLAS: Dokle se došlo u pregovorima sa potencijalnim kandidatima? Ranije se pominjalo da su na toj listi i sudija iz Haga te izvjesni američki stručnjak?

KOJIĆ: Pregovori traju. Na kolegijumu sa ministrom pravde RS je dogovoreno da ni na koji način neće licitirati sa imenima i da će biti poznata onog dana kada rješenja budu donesena. Ne želimo stavljati ljude pod pritisak.

GLAS: Od koga očekujete pritiske i opstrukcije?

KOJIĆ: Jasno je da će ih biti iz međunarodne zajednice i od bošnjačkih političara. Zato nećemo licitirati sa imenima. Živimo u društvu u kojem stranci pokušavaju da kreiraju određene odnose koje baziraju na lažnoj slici o dešavanjima iz ratnog vremena. Svjesno imajući u vidu da je njihova uloga tada bila značajna i da se i NATO prilikom bombardovanja stavio na stranu jedne od zarađenih strana - Bošnjaka. I šta da očekujemo? Biće pritisaka i od Bošnjaka, jer ne žele istinu. Naš odgovor na sve to biće istina, s ciljem pomirenja među narodima kroz punu istinu o onome što se desilo u Sarajevu i Srebrenici.

GLAS: Rok za formiranje komisija je 18. oktobar. Ako bi sve išlo kako je i planirano, kada bi komisije mogle da počnu da rade?

KOJIĆ: Ministarstvo pravde vodi kompletan posao. Dat je rok od godinu od momenta formiranja komisije da dođe do rezultata. Kada će se komisija sastati, to će utvrditi oni, jer nijedna institucija ne smije imati uticaj na njihov rad.

Strategija

GLAS: Gdje je “nestao” prijedlog revidirane strategije za rješavanje predmeta ratnih zločina, koji je nekoliko puta, bez objašnjenja, povlačen sa dnevnog reda sjednica Savjeta ministara BiH?

KOJIĆ: Očigledno je da nema volje da bude usvojen taj dokument, jer je, između ostalog, predviđeno da za nerad, opstrukcije, što je vidljivo kroz sadašnji rad nosilaca pravosudnih funkcija, oni budu kažnjeni. Razumijem što je Bošnjaci skidaju s dnevnog reda, jer ne žele da izgube kontrolu nad radom pravosuđa, ali mi nije jasno zašto srpski ministri u Savjetu ministara BiH ne preduzimaju ništa kada je riječ o tom pitanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana