Милорад Додик: Спремни смо за изборе, али на свим нивоима

Ведрана Кулага
Милорад Додик: Спремни смо за изборе, али на свим нивоима

Бањалука - Челници странака окупљених у Савез за промјене позвали су јуче предсједника РС Милорада Додика да поднесе оставку и распише предсједничке и парламентарне изборе у Српској, а он им је поручио да нема разлога за то јер све институције функционишу без проблема, али да је спреман и на тај корак, под условом да буду одржани избори за све нивое власти у БиХ.

Додик је поручио да га није изабрала опозиција него народ коме и полаже рачуне.

- Звуче ми шаљиво позиви на оставку. То је вјероватно подстакнуто неким догађајима из прошлости или окружења, па мисле да је сада вријеме да и они нешто ураде. Рећи ћу само једно - мој мандат припада овој влади и РС. Вршим своју функцију и сносим одговорност у складу са Уставом - рекао је Додик.

Подсјетивши да је на челу и највеће политичке партије у РС са највећим бројем мандата који је повјерио народ, Додик је истакао да у том контексту прихвата ванредне изборе за све нивое власти.

- Пристајем на пријевремене изборе, али за све нивое власти - за Народну скупштину РС, предсједника Републике, посланике у Парламенту БиХ из РС и члана Предсједништва БиХ из РС. Ако имамо све те изборе, немам ниједан проблем да те изборе реализујемо - рекао је Додик упозоривши, ипак, да народу не треба нова поларизација и нови избори.

Опозицији су потребни избори, каже Додик, да би сакрили шта су радили у институцијама БиХ.

- Све анкете говоре да смо ми у далеко бољој позицији него у предизборно вријеме претходних општих избора. Људи који би сутра пошли за њима, пошли би за издајничком политиком коју Савез за промјене спроводи на нивоу БиХ и то је савршено јасно. Не могу да вјерујем да немају процјену о томе каква им је позиција у народу, али је легитимно њихово право да то траже као што је и моје уставно право да кажем да они нису адреса на коју бих ја требало да се јавим - казао је Додик и позвао опозициони блок да разговарају и о изборима, наводећи да не бјежи од разговара, али да није особа која ће РС увући у авантуру.

Додик је истакао да је све усмјерено ка циљу да би било онемогућено спровођење референдума о правосуђу.

- То је један од налога које је Младен Босић добио од Бакира Изетбеговића. Босић је пристао да ће учинити све да би срушио идеју о референдуму у РС. Сада видимо шта ради. Да има одговорност за РС онда би сјели и договорили се. Не могу избори бити расписани на бази хистерије, него на бази договора - рекао је Додик.

Предсједник СДС-а Младен Босић изјавио је послије јучерашњег састанка странака Савеза за промјене да Додик треба да поднесе оставку и да распише истовремено предсједничке и парламентарне изборе у РС.

- Имајући у виду да је власт формирана политичком корупцијом, народ би требало да одреди ко у овом тренутку има стварни легитимитет да води РС. Постоји рјешење и оно је у Додиковим рукама, односно на мјесту гдје је криза настала и развила се. Тражићемо хитне измјене Изборног закона које ће омогућити ванредне изборе и и које ће онемогућити политичку корупцију - истакао је Босић наводећи да очекује одговор власти у року од два мјесеца.

Опозициони блок затражио је и да буду повучени закључци Народне скупштине РС донесени на посљедњој посебној сједници, оцијенивши да су неуставни, незаконити и штетни.

Запријетили су да би у супротном могли у потпуности напустити рад Народне скупштине, а не искључују ни могућност организовања протеста и других облика ванпарламентарне борбе.

- Оставићемо рок Влади и Народној скупштини да се врате уставном дјеловању и ако не буде испуњено неколико наших захтјева, не остављамо искљученом могућност ванпарламентарних активности - казао је лидер ПДП-а Младен Иванић и додао да је донесена одлука да странке окупљене око Савеза за промјене иду заједно на локалне, али да се не плаше пријевремених избора.

Додик је истакао да му захтјев да буду повучени закључци парламента РС звуче као када је лидер СДА Бакир Изетбеговић тражио повлачење одлуке о референдуму.

- То је та спирала која иде према Српској и то људи у РС одавно знају. Данас је јасно да је позиција пробосанских политичких партија из РС у негативном смислу. Није свако пробосанство негативно, али ово њихово јесте, јер урушава уставни поредак не само РС него и БиХ. Кључни проблем у наводним кризама које они промовишу је то што је њихово вануставно дјеловање кршењем устава БиХ и РС дало неке елементе кризи - рекао је Додик нагласивши да РС није у кризи и да њене институције функционишу на законом и уставом прописан начин.

Он је истакао да је за разлику од опозиције увијек спреман за разговор, иако то не значи да је спреман да одустане од својих политичких ставова изражених кроз поштивање одлука Народне скупштине, која је највиши законодавни и политички орган РС.

- Она је усвојила закључке у складу са демократским, законским и уставним начелима, гдје већина одлучује након опсежне парламентарне расправе. Република има право да брани своје позиције и кроз те закључке је то и урађено. Нигдје у закључцима не пише ни име Младена Иванића и Младена Босића ни било кога од њих, нити је предвиђено кажњавање било кога од њих. Галамом покушавају да наводно заштите демократију коју су они оскрнавили чињеницом да су омаловажили уставну позицију Владе, предсједника и сада омаловажавају парламент РС. Шта је то него удар на РС, ако ударите на њене институције, без обзира на то ко у њима сједи - рекао је Додик и додао да највећу одговорност за очување РС и права да кажу "не" преносу надлежности имају Влада и Народна скупштина РС.

Стевандић

Предсједник СРС-а РС Миланко Михајлица рекао је да посланици странака Савеза за промјене и даље неће присуствовати сједници Народне скупштине РС када говори премијер Жељка Цвијановић и да ће од сада исто поступати и када сједници предсједава потпредсједник парламента Ненад Стевандић. Стевандић је казао да би посланици опозиције беспотребно радикализовали ситуацију.

- Те најаве су дјечија објашњења, док су посриједи много крупније ствари - изазивање хаоса, свађа и напетости. Не дајем ни ја легитимитет Савезу за промјене за политику којом ће РС бити изгубљена - истакао је Стевандић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана