Милиони потрошени, вријеме истиче

Ведрана Кулага
Милиони потрошени, вријеме истиче

Сарајево - БиХ муку мучи са реформом јавне управе и не успијева да ухвати корак са преузетим обавезама, иако су за те намјене потрошени милиони марака, јер дио задатака још није добио епилог, што је потврђено и у посљедњем пресјеку стања у тој области.

Реформа јавне управе у БиХ покренута је још 2007. године на основу стратегије која је предвиђала успостављање ефикасније и одговорније јавне управе, чији би рад био заснован на транспарентним процедурама, уз истовремено испуњавање услова за европске интеграције.

Циљ је био да до краја 2014. године буде достигнут европски ниво квалитета рада јавне управе и примијењено европско законодавство, али циљеви још нису у потпуности достигнути.

На то је указано и у посљедњем извјештају Европске комисије за БиХ, који је недавно угледао свјетлост дана, а у којем је назначено да се земља налази у раној фази реформе и да није забиљежен напредак на том пољу.

Из Брисела је препоручено да БиХ треба да усвоји програм усклађивања закона са прописима ЕУ и започне реализацију новог стратешког оквира за реформу јавне управе, у вези са којим су у међувремену направљени позитивни помаци.

Да се интензивније мора радити у овој области назначили су и надлежни у БиХ у првим нацртима рада за наредну годину. Агенција за државну службу БиХ је нагласила да је и Савјет министара утврдио да се јавна управа у БиХ мора побољшати да би се БиХ припремила за изазове на путу ка ЕУ те обезбиједило ефикасније и поузданије пружање услуга грађанима.

Да нису испуњени сви зацртани задаци потврђено је и у извјештају о раду Канцеларије координатора за реформу јавне управе БиХ за 2017. годину, који је прије неколико дана усвојен на сједници Савјета министара БиХ.

Кључни циљеви који се односе на унапређење координације и реализацију докумената с циљем подизања управе на виши ниво те боље коришћење средстава фонда за реформу управе су испуњени у знатној мјери, али не до краја.

- Одступања се првенствено односе на кашњења у досезању планираних рокова за реализацију појединих активности. У неким случајевима нисмо у потпуности имплементирали планирану активност, али смо спровели друге, које није било могуће предвидјети програмом рада за 2017. годину, а који доприносе испуњењу циљева реформе јавне управе - пише у том извјештају, који је потписао директор Драган Ђузулан.

Фактори који су утицали на динамику припреме стратешког оквира за реформу управе до 2022. године су, како је навео, кашњење у формирању међуинституционалних радних структура за његову израду те дуготрајно усаглашавање са корисницима.

То се, пише, посебно односи на резултат закључка Владе РС, којим је предвиђено да у сваком кораку израде службеници који су укључени у процес морају тражити сагласност Владе.

Након дугог застоја у спровођењу пројеката у претходним годинама због дуготрајних процедура јавних набавки, честих жалби и поступака који су на крају поништавани, лани је окончано пет пројеката који се финансирају из Фонда за реформу јавне управе.

Министар управе и локалне самоуправе РС Лејла Решић каже да РС није и не може бити задовољна темпом којим се одвија реформа јавне управе генерално у БиХ, наглашавајући да Српска биљежи далеко боље резултате.

- РС је урадила много тога у посљедњих неколико година и направила огроман искорак, тренутно трпи посљедице јер тај темпо нису могли пратити остали нивои власти. Радили смо конкретне ствари. Реформисали смо, између осталог, систем локалне самоуправе управе, а не само управе. Имамо чиме да се похвалимо и знамо да реформа није лака, али дајемо све од себе да је подигнемо изнова на виши ниво - закључила је Решићева.

Ревизија

Ефикасност припреме пројеката реформе јавне управе у БиХ лани је дошла под лупу Канцеларије за ревизију институција БиХ, а општа оцјена је да се пројекти не припремају на прави начин те да надлежни не поштују рокове. Разочаравајуће оцјене за БиХ изнијела је недавно и Свјетска банка, која је оцијенила да земља има најнеефикаснију јавну управу у Европи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана