Milion maraka za jače zdravstvo i poljoprivredu

Svjetlana Šurlan
Milion maraka za jače zdravstvo i poljoprivredu

Banjaluka - Osam lokalnih zajednica u Srpskoj uložiće više od milion maraka za projekte unapređenja zdravstva, zaštite od požara, razvoja stočarstva i voćarstva i afirmacije poljoprivrednih resursa da bi bio povećan standard stanovnika ruralnih područja.

Predstavnici osam opština juče su sa Investiciono-razvojnom bankom (IRB) RS potpisali ugovore o dodjeli bespovratnih 659.000 maraka koje su obezbijedili Vlada RS i Evropska unija. Projekat "Lokalni integrisani razvoj" realizuje Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP). Svaka lokalna zajednica bila je dužna da obezbijedi sufinansiranje projekta u minimalnom iznosu do 25 odsto njegove vrijednosti, čime je ukupna vrijednost porasla na 1,02 miliona KM.

Direktorica IRB-a Snežana Vujnić rekla je da su ugovori potpisani sa opštinama čiji su projekti kvalifikovani kao najbolji u okviru finansijskog mehanizma za finansiranje projekata integrisanog i održivog lokalnog razvoja u RS u 2017/18. godini.

- Ovaj mehanizam uspostavila je Vlada RS sa švajcarskom razvojnom agencijom i UNDP-om. U ovom ciklusu odobreno je osam projekata u dvije komponente - poboljšanje kvaliteta javnih usluga i poboljšanje poslovnog okruženja u jedinicama lokalne samouprave. Odobreni su projekti koji su predviđeni strategijama razvoja opština, a zajedno sa UNDP-om izabrani su najkvalitetniji - istakla je Vujnićeva.

Savjetnik za lokalnu upravu u UNDP-u Aldin Međedović rekao je da projekte podrške lokalnim zajednicama finansira EU.

- Cilj nam je da pružimo doprinos unapređenju dostupnosti i kvaliteta javnih usluga i unapređenju poljoprivredne proizvodnje. Nadam se da će UNDP uspješnu saradnju sa institucijama RS nastaviti i u vremenu koje je pred nama - kazao je Međedović.

Načelnica opštine Kalinovik Mileva Komlenović rekla je da je novac namijenjen za ovu lokalnu zajednicu značajan.

- Ovo je projekat koji poboljšava poslovno okruženje i koji može da živi. Predviđeno je zapošljavanje 11 osoba putem formiranja poljoprivredne zadruge, s tim da će u zadruzi biti zaposlene dvije osobe, a devet osoba moći će da registruje poljoprivredno gazdinstvo. Kroz projekat ćemo imati i brendiranje domaćeg proizvoda da bi kvalitetni autohtoni proizvodi dobili na značaju i pronašli mjesto na tržištu - kazala je Komlenovićeva.

Načelnik opštine Brod Ilija Jovičić zahvalio je UNDP-u i IRB-u jer će putem odobrenog projekta ova opština riješiti važno pitanje u oblasti zdravstva.

- Naš projekat podrazumijeva stvaranje uslova za podizanje efikasnosti i kvaliteta zdravstvene zaštite u Brodu, što je veoma važno. Opština će nabaviti biohemijski analizator koji nam je neophodan, a biće uvedena i digitalna automatska obrada podataka uvezivanjem kartona u tri područne ambulante i u gradu, kao i preventivne analize krvi radi sprečavanja bolesti koje su najprisutnije - rekao je Jovičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana