Милион марака за јаче здравство и пољопривреду

Свјетлана Шурлан
Милион марака за јаче здравство и пољопривреду

Бањалука - Осам локалних заједница у Српској уложиће више од милион марака за пројекте унапређења здравства, заштите од пожара, развоја сточарства и воћарства и афирмације пољопривредних ресурса да би био повећан стандард становника руралних подручја.

Представници осам општина јуче су са Инвестиционо-развојном банком (ИРБ) РС потписали уговоре о додјели бесповратних 659.000 марака које су обезбиједили Влада РС и Европска унија. Пројекат "Локални интегрисани развој" реализује Развојни програм Уједињених нација (УНДП). Свака локална заједница била је дужна да обезбиједи суфинансирање пројекта у минималном износу до 25 одсто његове вриједности, чиме је укупна вриједност порасла на 1,02 милиона КМ.

Директорица ИРБ-а Снежана Вујнић рекла је да су уговори потписани са општинама чији су пројекти квалификовани као најбољи у оквиру финансијског механизма за финансирање пројеката интегрисаног и одрживог локалног развоја у РС у 2017/18. години.

- Овај механизам успоставила је Влада РС са швајцарском развојном агенцијом и УНДП-ом. У овом циклусу одобрено је осам пројеката у двије компоненте - побољшање квалитета јавних услуга и побољшање пословног окружења у јединицама локалне самоуправе. Одобрени су пројекти који су предвиђени стратегијама развоја општина, а заједно са УНДП-ом изабрани су најквалитетнији - истакла је Вујнићева.

Савјетник за локалну управу у УНДП-у Алдин Међедовић рекао је да пројекте подршке локалним заједницама финансира ЕУ.

- Циљ нам је да пружимо допринос унапређењу доступности и квалитета јавних услуга и унапређењу пољопривредне производње. Надам се да ће УНДП успјешну сарадњу са институцијама РС наставити и у времену које је пред нама - казао је Међедовић.

Начелница општине Калиновик Милева Комленовић рекла је да је новац намијењен за ову локалну заједницу значајан.

- Ово је пројекат који побољшава пословно окружење и који може да живи. Предвиђено је запошљавање 11 особа путем формирања пољопривредне задруге, с тим да ће у задрузи бити запослене двије особе, а девет особа моћи ће да региструје пољопривредно газдинство. Кроз пројекат ћемо имати и брендирање домаћег производа да би квалитетни аутохтони производи добили на значају и пронашли мјесто на тржишту - казала је Комленовићева.

Начелник општине Брод Илија Јовичић захвалио је УНДП-у и ИРБ-у јер ће путем одобреног пројекта ова општина ријешити важно питање у области здравства.

- Наш пројекат подразумијева стварање услова за подизање ефикасности и квалитета здравствене заштите у Броду, што је веома важно. Општина ће набавити биохемијски анализатор који нам је неопходан, а биће уведена и дигитална аутоматска обрада података увезивањем картона у три подручне амбуланте и у граду, као и превентивне анализе крви ради спречавања болести које су најприсутније - рекао је Јовичић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана