Miletićevoj ukinuta prvostepena presuda, određeno novo suđenje

Srna
Miletićevoj ukinuta prvostepena presuda, određeno novo suđenje

Sarajevo, - Apelaciono vijeće Suda BiH ukinulo je prvostepenu presudu kojom je sudija Azra Miletić, zbog primanja dara i drugih oblika koristi, osuđena na dvije godine i šest mjeseci zatvorske kazne, te odredilo održavanje novog pretresa.

Istim rješenjem vijeća, vođenje krivičnog postupka protiv Miletićeve preneseno je na Opštinski sud u Sarajevu, utvrđujući da u ovome konkretnom predmetu postoje "važni razlozi", koji opravdavaju prenošenje vođenja postupka.


Vijeće je posebno utvrdilo da je prenošenje vođenja postupka na drugi sud neophodno kako zbog procesnih prava optužene, tako i zbog očuvanja utiska o nepristrasnosti i nezavisnosti Suda BiH.

Prvostepenom presudom Suda BiH od 3. avgusta 2017. godine Miletićeva je proglašena krivom da je počinila krivično djelo primanje dara i drugih oblika koristi, te joj je izrečena kazna zatvora u trajanju od dvije godine i šest mjeseci, saopšteno je iz Suda BiH.

Istom presudom, oduzeta joj je imovinska korist pribavljena izvršenjem krivičnog djela i to novčani iznos u visini od 3.000 evra na način da je optužena obavezna da u roku od tri mjeseca od dana pravosnažnosti presude uplati taj iznos u protivvrijednosti izraženoj u KM prema važećem kursu Centralne banke BiH na dan uplate.

Miletićevoj je izrečena mjera bezbjednosne zabrane vršenja poziva - nosioca pravosudne funkcije u trajanju od tri godine, od pravosnažnosti presude, s tim da se vrijeme provedeno na izdržavanju kazne zatvora ne uračunava u vrijeme trajanja ove mjere. Ona je obavezana i na plaćanje troškova krivičnog postupka.

Protiv navedene presude žalbu je izjavilo Tužilaštvo BiH zbog bitne povrede odredaba krivičnog postupka, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, te zbog odluke o krivičnopravnoj sankciji, sa prijedlogom da Apelaciono vijeće uvaži žalbu kao osnovanu i ukine prvostepenu presudu Suda BiH, te odredi održavanje pretresa na kojem će pravilno i potpuno utvrditi činjenično stanje i optuženu proglasiti krivom i za krivično djelo kršenje zakona od strane sudije.

Žalbu su izjavili i branioci Miletićeve i to zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka, povrede krivičnog zakona, pogrešno, odnosno nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, sa prijedlogom da Apelaciono vijeće žalbu uvaži i pobijanu presudu preinači tako da se optužena oslobodi optužbi, odnosno da pobijanu presudu ukine i održi pretres pred vijećem Apelacionog odjeljenja Suda BiH.

Tužilac i branioci su 20. marta na javnoj sjednica pred Apelacionim vijećem usmeno iznijeli navode žalbe, te izjavili da u cijelosti ostaju pri žalbenim prigovorima. Optužena se pridružila navodima branilaca, uz kratki osvrt na žalbu i provedeni prvostepeni postupak.

Apelaciono vijeće donijelo je odluku, kako je navedeno, nalazeći da će se u postupku koji će biti proveden pred Opštinskim sudom Sarajevo otkloniti učinjena bitna povreda odredaba krivičnog postupka, nakon čega će sud biti u mogućnosti da donese na zakonu zasnovanu presudu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana