Милетићевој укинута првостепена пресуда, одређено ново суђење

Срна
Милетићевој укинута првостепена пресуда, одређено ново суђење

Сарајево, - Апелационо вијеће Суда БиХ укинуло је првостепену пресуду којом је судија Азра Милетић, због примања дара и других облика користи, осуђена на двије године и шест мјесеци затворске казне, те одредило одржавање новог претреса.

Истим рјешењем вијећа, вођење кривичног поступка против Милетићеве пренесено је на Општински суд у Сарајеву, утврђујући да у овоме конкретном предмету постоје "важни разлози", који оправдавају преношење вођења поступка.


Вијеће је посебно утврдило да је преношење вођења поступка на други суд неопходно како због процесних права оптужене, тако и због очувања утиска о непристрасности и независности Суда БиХ.

Првостепеном пресудом Суда БиХ од 3. августа 2017. године Милетићева је проглашена кривом да је починила кривично дјело примање дара и других облика користи, те јој је изречена казна затвора у трајању од двије године и шест мјесеци, саопштено је из Суда БиХ.

Истом пресудом, одузета јој је имовинска корист прибављена извршењем кривичног дјела и то новчани износ у висини од 3.000 евра на начин да је оптужена обавезна да у року од три мјесеца од дана правоснажности пресуде уплати тај износ у противвриједности израженој у КМ према важећем курсу Централне банке БиХ на дан уплате.

Милетићевој је изречена мјера безбједносне забране вршења позива - носиоца правосудне функције у трајању од три године, од правоснажности пресуде, с тим да се вријеме проведено на издржавању казне затвора не урачунава у вријеме трајања ове мјере. Она је обавезана и на плаћање трошкова кривичног поступка.

Против наведене пресуде жалбу је изјавило Тужилаштво БиХ због битне повреде одредаба кривичног поступка, погрешно и непотпуно утврђеног чињеничног стања, те због одлуке о кривичноправној санкцији, са приједлогом да Апелационо вијеће уважи жалбу као основану и укине првостепену пресуду Суда БиХ, те одреди одржавање претреса на којем ће правилно и потпуно утврдити чињенично стање и оптужену прогласити кривом и за кривично дјело кршење закона од стране судије.

Жалбу су изјавили и браниоци Милетићеве и то због битних повреда одредаба кривичног поступка, повреде кривичног закона, погрешно, односно непотпуно утврђеног чињеничног стања, са приједлогом да Апелационо вијеће жалбу уважи и побијану пресуду преиначи тако да се оптужена ослободи оптужби, односно да побијану пресуду укине и одржи претрес пред вијећем Апелационог одјељења Суда БиХ.

Тужилац и браниоци су 20. марта на јавној сједница пред Апелационим вијећем усмено изнијели наводе жалбе, те изјавили да у цијелости остају при жалбеним приговорима. Оптужена се придружила наводима бранилаца, уз кратки осврт на жалбу и проведени првостепени поступак.

Апелационо вијеће донијело је одлуку, како је наведено, налазећи да ће се у поступку који ће бити проведен пред Општинским судом Сарајево отклонити учињена битна повреда одредаба кривичног поступка, након чега ће суд бити у могућности да донесе на закону засновану пресуду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана