Миленко Савановић, министар рада и борачко-инвалидске заштите РС: Веће плате и нова радна мјеста заустављају одлив кадра

Милијана Латиновић
Миленко Савановић, министар рада и борачко-инвалидске заштите РС: Веће плате и нова радна мјеста заустављају одлив кадра

Једини начин да задржимо раднике у Српској јесте повећање плата и отварање нових радних мјеста, на чему смо и до сада интензивно радили, а то остаје приоритет и у наредном периоду, истакао је министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Миленко Савановић.

- Послодавци морају поштовати одлуку Владе РС о повећању плата радницима у јавном и реалном сектору по основу пореског растерећења рада, а они који се тога не буду придржавали биће ригорозно кажњени - рекао је Савановић.

ГЛАС: Шта је урађено када је у питању побољшање статуса радника?

САВАНОВИЋ: Успјели смо да донесемо нови Закон о раду, који је прецизирао обавезе и радника и послодаваца. За ове три године, колико се примјењује, показао се оправданим, али, као и све друго у животу, има одређених мањкавости које треба прилагодити и дорадити. Договорили смо се са социјалним партнерима и основали радну групу за побољшање овог закона и очекујем да ће након октобарских избора доћи до отварања Закона о раду и да ће спорне одредбе бити измијењене и допуњене.

ГЛАС: Које одредбе Закона о раду треба допунити или промијенити?

САВАНОВИЋ: Запели смо већ двије и по године због потписивања колективног уговора јер немамо пуну сагласност социјалних партнера у дијелу који се тиче регреса. У закону је наведено да је регрес обавезан, а то треба да прецизирамо у смислу да је обавезан, али ако то услови пословања дозвољавају. Треба уредити и запошљавање радника у јавним предузећима јер ти послодавци нису обавезни да расписују конкурсе, то веома често и не чине, па у том сегменту долази до одређених злоупотреба. Запело је и због плаћања синдикалних руководилаца у јавном и реалном сектору.

ГЛАС: Како спријечити одлив радне снаге?

САВАНОВИЋ: Сјећам се масовног одласка нашег становништва шездесетих у Аустрију, Њемачку и Данску. И ово данас дешава се примјерено капиталистичком систему у којем живимо и отвореним границама. Чинимо и чинићемо и убудуће напоре да то зауставимо отварањем нових радних мјеста и повећањем плата. А да би то било могуће, неопходна је уређена политичка ситуација на нивоу БиХ, која кочи реализацију капиталних питања. Увјерен сам да ће након ових избора доћи гарнитура људи на нивоу БиХ која ће се озбиљно позабавити овим питањима.

ГЛАС: Шта је урађено на побољшању статуса пензионера?

САВАНОВИЋ: Ова влада је 2016. године учинила храбар потез пребацивши исплату пензија на трезор, што се показало исправним потезом. Данас имамо стабилан пензијски систем у којем се пензије исплаћују редовно. Од 2013. до 2018. године повећали смо пензиону основицу за 19,5 одсто и то је највеће повећање у односу на окружење. Наставићемо да повећавамо пензије сходно економском расту привреде Републике Српске.

ГЛАС: Најављено је ново повећање пензија већ почетком идуће године, шта могу да очекују пензионери?

САВАНОВИЋ: У октобру прошле године повећали смо пензије за три одсто, затим у априлу ове за два одсто, а у јуну два и по одсто. Очекујем да ће већ наредне недјеље бити исплаћена једнократна помоћ пензионерима, а најављена су и нова повећања. Редовно и ванредно усклађивање пензија биће константа у зависности од економског раста РС.

ГЛАС: Докле се стигло са стамбеним збрињавањем породица погинулих бораца и борачких категорија?

САВАНОВИЋ: Влада РС је уложила око 150 милиона марака за стамбено збрињавање породица погинулих и инвалида од прве до четврте категорије. Изграђено је 3.346 стамбених јединица и збринуто око 8.260 породица погинулих бораца и РВИ до четврте категорије. Цијели мали град. Кроз нову уредбу која је већ припремљена биће збринуто и преосталих око 700 породица. Ријешили смо статус бораца који немају покривен радни стаж од 15 година, а имају више од 65 година живота. Право на мјесечно примање у висини најниже пензије сад остварује њих око 600 бораца из те категорије, који с удупланим ратним стажом и стажом осигурања прелазе 15 година. Сваке године овај број ће се мијењати, а процјене су да ће ово право кад напуне 65 година живота остварити око 3.500 бораца. То је мјера која ће бити трајна.

Постигли смо договор и с ампутирцима  и параплегичарима РВИ да им, умјесто набавке помагала преко фонда, исплаћујемо потребан износ лично, а да они сами купују одговарајуће протезе, инвалидска колица и све што им је потребно.+++++++

Пројекти запошљавања

ГЛАС: Реализовани су бројни пројекти запошљавања, колико је новца уложено и колико је људи добило посао?

САВАНОВИЋ: Кроз Акциони план запошљавања у овој години уложили смо 21,7 милиона марака кроз шест пројеката. Од 2011. године, закључно са 2018. годином, Влада је кроз акционе планове утрошила око 107 милиона КМ, а запослено је 27.500 особа. Број запослених је тренутно највећи у посљедњих 20 година и износи око 266.000, док је у августу број незапослених најмањи до сада и износи око 104.000.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана