Милбауер и даље штампа пасоше

Горан Маунага
Милбауер и даље штампа пасоше

Бањалука - Комисија Агенције за идентификациона документа, евиденцију и размјену података (ИДДЕЕА) БиХ изабрала је јуче њемачку фирму "Милбауер" као најповољнијег понуђача на тендеру расписаном за штампање пасошких књижица.

На тендер за посао набавке пасошких књижица, за који закон предвиђа издвајање скоро 26 милиона марака без ПДВ-а, пријавиле су се двије њемачке компаније, "Веридос" и "Милбауер" који већ годинама обавља тај посао.

"Милбауер" је понудио да четири године штампа пасоше за 28,47 милиона марака с ПДВ-ом, док је компанија "Веридос" тражила чак 53,28 милиона.

Директор ИДДЕЕА Ариф Нанић каже да је комисија завршила процедуру избора најповољнијег понуђача и да је "Милбауер" изабран као понуђач који је, уз све остале испуњене услове, имао најнижу цијену понуде.

- У наставку поступка доставићемо одлуку понуђачима који су доставили понуде. Уговор се, због законског мораторијума, не може закључити у року од 15 дана. Након тога, ако не буде жалби понуђача, слиједи закључење уговора - каже Нанић.

Додао је да сада има довољно времена до 21. марта, када истиче једногодишњи уговор за штампање пасоша са "Милбауером" и до када би ИДДЕЕА требало да потпише нови, четворогодишњи уговор са овом фирмом.

- И у случају да буде жалба на избор понуђача, Канцеларија за разматрање жалби мора узети у обзир то да је рок за потписивање новог уговора 21. март и, сходно томе, донијети одлуку на вријеме - рекао је Нанић.

Закључио је да је најбитније да су у ИДДЕЕА дошли до коначног избора што, каже, говори да неће бити проблема у вези са нестанком и штампањем пасошких књижица.

Канцеларија за разматрање жалби након више од два мјесеца донијела је одлуку којом је жалба француске компаније "Џемалто" на тендерску документацију одбијена због неоснованости.  Тендер је расписан још у августу и након проблема са жалбама затворен је 23. новембра прошле године. Тада је стигла жалба "Џемалта" на тендерску документацију. У ИДДЕЕА су одбацили жалбу као неблаговремену, на шта је компанија опет послала жалбу коју је ИДДЕЕА прослиједила Канцеларији на даље поступање.

Прије овог, пропало је неколико тендера, због чега је 21. марта 2017. закључен једногодишњи уговор са "Милбауером".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана