Milanka Babić o promjenama zakona u Kantonu Sarajevo: Nameću “bosanski” kao službeni jezik

Srna
Milanka Babić o promjenama zakona u Kantonu Sarajevo: Nameću “bosanski” kao službeni jezik

Istočno Sarajevo - Profesorica srpskog jezika na Filozofskom fakultetu u Istočnom Sarajevu Milanka Babić smatra da se sprovođenjem odredbe o jeziku u Zakonu o osnovnom obrazovanju u Kantonu Sarajevo, kojom se traži izvođenje nastave isključivo na jednom od tri službena jezika, želi izbrisati srpski jezik, a “bosanski” nametnuti kao jedini službeni jezik u BiH.

Ona je ukazala na to da Bošnjaci brižljivo vode jezički politiku otkako su proglašeni bošnjačka nacija i “bosanski jezik”.

- Do sada je bilo raznih faza u njihovoj jezičkoj politici, ali se uglavnom sve svodi na to da “bosanski jezik” bude jezik svih naroda u BiH - rekla je Babićeva.

Babićeva je napomenula da su Srbi i u Kantonu Sarajevo, kao i u drugim kantonima FBiH, na nivou statističke greške i da će, bez obzira na to kako se djeca budu izjašnjavala i što će im u knjižici pisati srpski jezik, u većini biti Bošnjaci.

- Sve što je išlo u jezičkoj politici Bošnjaka od 1992. godine do sada, što se dešavalo u izmjenama njihovog pristupa imenu i statusu jezika, išlo je ka tome da se na kraju dobije jezik koji bi se zvao “bosanski”, a koji bi pobrisao nazive hrvatski i srpski jezik koji ne odgovora Bošnjacima - rekla je Babićeva.

Navodeći da je to neka prelazna, nova faza u vođenju njihove jezičke politike, ona je pojasnila da, kada se “pomiješa sve i izgubi mu se ime, onda se iz tog imena izrodi ime većine”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana