Milan Tegeltija, predsjednik VSTS-a BiH za Glas Srpske: Ne odustajemo od objave imovinskih kartona

Vedrana Kulaga
Milan Tegeltija, predsjednik VSTS-a BiH za Glas Srpske: Ne odustajemo od objave imovinskih kartona

Sarajevo - Visoki sudski i tužilački savjet (VSTS) BiH neće, kako je bilo planirano, uskoro objaviti podatke o imovini domaćih sudija i tužilaca, a svi budući koraci zavisiće od pregovora sa nadležnima u Agenciji za zaštitu ličnih podataka i sporova koji bi mogli biti pokrenuti pred pravosudnim organima, potvrdio je za “Glas Srpske” predsjednik VSTS-a BiH Milan Tegeltija.

 

VSTS BiH je, nakon duže opstrukcije, lani odlučio da imovinu zaposlenih u pravosuđu učini javnom, a propisima je definisano da od ove godine svi nosioci pravosudnih funkcija i članovi njihovih porodica moraju u svoje imovinske kartone upisati svu imovinu vredniju od 5.000 KM, te poklone koje dobiju.

Te planove srušilo je rješenje Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH koja je zabranila VSTS-u da obrađuje lične podatke sudija i tužilaca prilikom izrade finansijskih izvještaja i imovinskih kartona. Agencija je ocijenila da je VSTS BiH donio pravilnik kojim su nametnute obaveze i izvršeno miješanje u pravo na privatnost sudija, tužilaca i srodnika, suprotno Zakonu o VSTS-u, Zakonu o jedinstvenom matičnom broju, ali i odredbama Konvencije o borbi protiv korupcije, čime je došlo do kršenja odredbi o principu pravičnosti i zakonitosti.

Na rješenje Agencije, koje je doneseno na osnovu prigovora Udruženja sudija Suda BiH, a koji je podržalo i Udruženje sudija Republike Srpske zbog odredbi pravilnika Savjeta koji propisuje podnošenje finansijskih izvještaja nosilaca pravosudnih funkcija i obuhvata lične podatke sudija, tužilaca, bračnog druga i djece s kojima žive u domaćinstvu, ne postoji mogućnost žalbe, ali je čelnicima VSTS-a ostavljena mogućnost pokretanja upravnog spora pred Sudom BiH.

Tegeltija je rekao da je odlučeno da primjena pravilnika bude odgođena do momenta dok ne bude postignuto zadovoljavajuće rješenje. Podvukao je da ne odustaju od plana da imovina sudija i tužilaca bude objelodanjena, ali nije mogao da prognozira kada će to biti zbog procesa koji je u najavi. Jedan od njih je upravni spor pred Sudom BiH.

- Odgodili smo primjenu pravilnika, a u međuvremenu ćemo razgovarati sa nadležnima u Agenciji za zaštitu ličnih podataka kako bismo pokušali doći do prihvatljivog rješenja. Ako ne uspijemo da ga usaglasimo, imamo mogućnost da uložimo pravni lijek, što ćemo i da uradimo, a radićemo i na primjeni određenog rezervnog rješenja u slučaju da ne uspije to pravno sredstvo - rekao je Tegeltija.

Pravilnik je, kako je dodao, donesen radi povećanja integriteta pravosuđa u cjelini, a odgovara i evropskim standardima.

- Pokušaćemo veoma brzo da dogovorimo razgovore sa Agencijom i vidimo da li ima prostora da nešto popravimo - zaključio je Tegeltija.

Kolizija

Iz Udruženja sudija Republike Srpske su, nakon rješenja Agencije, za “Glas Srpske” istakli da trenutno postoji kolizija između pravilnika VSTS-a sa zakonskim aktom koji reguliše pravo na privatnost informacija i da to treba ukloniti.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana