Branko Vukoja, direktor Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova BiH: Zvizdić treba da odgovori zašto je blokiran novac

Željka Domazet
Branko Vukoja, direktor Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova BiH: Zvizdić treba da odgovori zašto je blokiran novac

S obzirom na ograničenost naših kapaciteta, možemo primiti oko 150 kadeta. Trenutno je na čekanju za školovanje 200 kadeta Granične policije i 50 kadeta Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, rekao je direktor Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova BiH Branko Vukoja.

GLAS: U kakvim uslovima radi agencija na čijem ste čelu?

VUKOJA: Trenutno smo u privremenom smještaju kapaciteta 150 kreveta i na školovanju imamo 140 kadeta policijskih agencija na nivou BiH. Trenutno je na školovanju i obuci 20 kadeta Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) za čin mlađeg inspektora, 18 kadeta za čin policajca i 100 kadeta Granične policije za čin policajca.

GLAS: Koliko traje njihovo školovanje?

VUKOJA: Za čin policajca obuka traje sedam, a za čin mlađeg inspektora SIPA četiri mjeseca.

GLAS: Akutni problem u BiH je migrantska kriza i nedostatak policajaca u Graničnoj policiji. Za posljednje tri godine odobren je prijem 350 graničnih policajaca. Zbog čega oni nisu obučeni?

VUKOJA: Oni treba da prođu temeljnu policijsku obuku koja traje sedam mjeseci, jer sa ulice ne mogu biti upućeni na granicu. S obzirom na ograničenost naših kapaciteta, možemo primiti oko 150 kadeta. To se ne odnosi samo za Graničnu policiju jer obuku treba da prođu i policajci koji će biti angažovani u SIPA i Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH. Mi ih školujemo u skladu sa našim mogućnostima. Trenutno je na čekanju za školovanje 200 kadeta Granične policije i 50 kadeta Direkcije za koordinaciju policijskih tijela. Kada kadeti koji su sada na školovanju završe obuku, moći ćemo primiti nove kadete.

GLAS: Zbog čega kasni izgradnja novih kapaciteta za potrebe agencije i da li je na raspolaganju novac koji je za te potrebe odobrio Savjet ministara?

VUKOJA: Kompleks objekata je u izgradnji već tri godine. Riječ je o velikom kompleksu ukupnog smještajnog kapaciteta 350 kreveta i korisne površine od oko 10.000 kvadrata, sa svim sadržajima potrebnim za školovanje i obuku policijskih službenika. Osnovni problem je ranije bio sa izvođačima radova koji su kasnili, a imali smo i potrebu za dodatnim sredstvima. Ona su obezbijeđena odlukom Savjeta ministara od 28. decembra prošle godine koja omogućavaju završetak izgradnje. Nažalost, ta odluka nije operativna i još nije objavljena u “Službenom glasniku”.

GLAS: Imate li informacije zbog čega je odluka zakočena?

VUKOJA: Mi akte prema Savjetu ministara šaljemo putem Ministarstva bezbjednosti i u više navrata smo tražili od tog ministarstva da preduzme aktivnosti. Ministarstvo je Savjetu ministara, odnosno predsjedavajućem proslijedilo naše tri urgencije, ali šest mjeseci odluka stoji. Riječ je o čisto tehničkoj stvari jer u roku od petnaestak, a najduže mjesec dana odluka Savjeta ministara treba da bude potpisana. Ova je donesena 28. decembra prošle godine i evo sada će i sedmi mjesec da nije potpisana.

GLAS: Koliko novca čeka na potpis Denisa Zvizdića?

VUKOJA: Riječ je o 700.000 maraka za završetak objekta ili šest odsto od njegove ukupne vrijednosti, koja iznosi 12 miliona maraka. Taj iznos nije značajan i Ministarstvo finansija je planiralo ta sredstva u sklopu kapitalnih ulaganja i u skladu sa tim je i donesena odluka Savjeta ministara. Zašto nije operativna, zaista ne znam. Odgovor na to pitanje javnosti bi trebalo da ponudi predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić.

GLAS: Kada je objekat trebalo da bude završen?

VUKOJA: Dok razgovaramo, objekat je trebalo da bude otvoren. Da smo imali operativna sredstva u prvom mjesecu, mi bismo raspisali tender za završne radove i već sada bismo otvarali objekat. Sada smo u situaciji da još nije izvjesno kada će odluka biti potpisana, a tek poslije toga slijedi tender za završetak radova.

GLAS: Smatrate li da je riječ o opstrukciji, s obzirom na to da je Savjet ministara BiH donio odluku i da postoji obezbijeđen novac?

VUKOJA: Ne mogu kalkulisati i optuživati. Znam samo da je odluka donesena prije šest mjeseci i da nam je dostavljen taj zaključak.

GLAS: Da li biste mogli ispuniti zahtjeve Granične policije da je sve išlo bez blokada?

VUKOJA: U postojećem smještajnom kompleksu možemo obučiti 150 kadeta. Već čeka 50 kadeta Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, a Granična policija, pored 100 kadeta koji čekaju, ima odobrenje za novih 100, a tražili su još 100 policajaca. To znači samo 300 graničnih policajaca koje ne možemo odškolovati u postojećem objektu, jer smo limitirani kapacitetima. Plan je bio da do 30. juna novi objekat bude otvoren i onda bismo mogli već od 15. jula početi školovanje kadeta Granične policije. Mogli bismo primiti do 350 ljudi za školovanje u jednom momentu.

Manjak kadra i u agenciji

GLAS: Da li Agencija za školovanje i stručno usavršavanje kadrova ima potrebne ljudske resurse?

VUKOJA: Ne. Popunjenost kapaciteta je oko 70 odsto. U toku je jedan konkurs i od Savjeta ministara BiH tražimo odobravanje zapošljavanja u skladu sa pravilnikom da ne bismo, kada novi smještajni kapacitet bude u funkciji i popunjen kadetima, imali problem sa nedostatkom kadra, odnosno instruktora za školovanje. Nadam se da će to do oktobra, kada je planiran početak obuke novih kadeta, biti riješeno. Mi imamo strateški značaj jer vršimo školovanje, osnovnu obuku i razne oblike specijalističkih obuka. Agencija funkcioniše devet godina i ima zavidne rezultate.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana