Мигранти желе у Бихаћ, полиција их враћа

nezavisne.com
Мигранти желе у Бихаћ, полиција их враћа

Бихаћ - На локалитету Вучјак, десетак километара од Бихаћа, тренутно се налази више од 500 миграната који су незадовољни новим смјештајем и на све начине покушавају да се врате натраг у град.

И поред тога што зелено свјетло новој смјештајној локацији нису дале међународне организације које брину о мигрантима, Нермин Кљајић, министар унутрашњих послова у Влади УСК, каже како неће одустати од тога да на нову локацију буду доведени сви прекобројни мигранти који немају смјештај, као и нови који долазе на подручје Унско-санског кантона.

“Ми смо остављени да ову кризу рјешавамо сами и сматрамо како је ово најбољи начин, јер морамо смањити притисак на Бихаћ и његове грађане. Жеља миграната је да се са Вучјака поново врате у град, међутим ми им то нећемо дозволити. Организовали смо сталне патроле које их пресрећу и враћају натраг”, казао је Кљајић.

Из Црвеног крста УСК кажу како су поставили шаторе у којима сви мигранти имају смјештај, а за њих су обезбијеђени храна која се дистрибуира три пута дневно, те питка вода и санитарни чворови. Свакодневно на овом простору дежура један медицински тим, а тренутно је у току и постављање расвјете.

“Они се још прилагођавају овоме простору, али постепено схватају да ће морати боравити овдје, све док не буде пронађено неко друго рјешење. Градске власти су обезбиједиле средства за куповину намирница и прехрану, а ми ћемо из својих ресурса осигурати вреће за спавање, душеке, ћебад, одјећу и хигијенске потрепштине”, каже Селам Миџић, предсједник Црвеног крста у Бихаћу.

Према ријечима грађана Бихаћа, у протеклих неколико дана, откако је почело њихово пребацивање на Вучјак, примјетно је мање миграната у градском средишту. Истовремено, инспекцијски органи су уз асистенцију полиције наставили контролу прихватних смјештаја у самом граду гдје се сумња да су смјештени страни држављани. Сви који буду пронађени у таквим смјештајима, биће пребачени на Вучјак.

Кантонални инспектор Садик Алагић каже како се објекти у којима затекну мигранте печате, а против њихових власника подузимају прописане законске мјере.

“Сви они који примају мигранте, а да при томе они немају идентификационе документе, чине незаконите радње. У тим случајевима никаква рјешења им не помажу”, казао је Алагић.

Шухрет Фазлић, градоначелник Бихаћа, каже како је Вучјак привремено рјешење за смјештај миграната, те да је циљ да их што мање буде у центру града.

“Имамо ситуацију да се, када смо одредили Вучјак за смјештај миграната, покренула права лавина критика од оних који годину дана спавају и не чине ништа да се ухвате у коштац с мигрантском кризом. Ми очекујемо од државних власти и међународних организација да потраже друга рјешења, а у међувремену ми ћемо истрајати да се мигранти возе из Бихаћа и смјештају на Вучјак”, каже Фазлић.

Додаје како је наредна мјера забрана прихвата нових миграната у “Биру”, како би се тај центар постепено могао почети празнити, што би довело до његовог затварања. Према његовим ријечима, све ове активности се финансирају средствима града Бихаћа и Владе УСК.

У међувремену, грађани Бихаћа, усљед нарушене безбједносне и здравствене ситуације у граду због миграната, те игнорантског односа надлежних институција на нивоу БиХ, најављивали су велике протесте који је синоћ требало да буду одржани. Бишћани су путем друштвених мрежа најавили протесте на градском тргу, иако скуп, како су пренијели медији, није био најављен Полицијској управи у Бихаћу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана