Мигранти у Салаковцу: Хоћемо што прије да идемо из БиХ!

ATV
Мигранти у Салаковцу: Хоћемо што прије да идемо из БиХ!

Проблема у Салаковцу не мањка ни мигрантима ни онима који о њима брину. Пристиглим избјеглицама одговара само овдашње становништво док условима у центру нису нимало задовољни. Већина жели да што прије напусти Босну и Херцеговину.

“Људи су добри али у кампу није нимало добро. Ја спавам овдје вани, испред. Ни храна није добра. Желим ићи из Босне, идем у Хрватску, па даље”, говори Мустафа из Пакистана.

“У овом кампу ми није добро. Услови нису добри и ја сам гладан. Хоћу у Шпанију, тамо је и мој отац”, каже Зенеди, такође из Пакистана.

Подијељени су по павиљонима Сиријци, Пакистанци и Авганистанци, али због нервозе и међусобне нетрпељивости туче у Салаковцу су честа појава. Па поред свега другог што фали, добро би дошло и обезбјеђење.

Број миграната у избјегличком центру Салаковац надомак Мостара сваким даном је све мањи. Из сарајевског парка овдје је стигло око 270 миграната, данас их је око 160.

Највећи терет је на леђима мостарског Црвеног крста. Управо они покушавају да исправе све грешке државних власти. Волонтери, али и доктори свакодневно прискачу у помоћ. Залихе хране не постоје па се сналазе на све начине. До када ће моћи нико не зна.

“Проблем ће се појавити са свим оним уколико се под хитно не пронађе неко рјешење, уколико се ти силни акциони планови који се раде не изваде из ладица, поставе на сто и конкретно подијеле задаци свих оних учесника који требају да раде у овоме пројекту”, каже Ален Кајтаз, предсједник Црвеног крста Мостар.

Неочекиване комшије Мостарци су их добро примили. Све је већи број оних који у Салаковац долазе са кесама помоћи. Ваљало би када би се све достављало на једно мјесто, а онда дијелило мигрантима, кажу у Црвеном крсту, јер је та помоћ често и повод за сукобе миграната. Мостарци са којима смо причали кажу да разумују и жале избјеглице у Салаковцу.

“Ја лично и моја породица, и сви моји пријатељи заиста саосјећамо са људима који пролазе ово тешко раздобље у свом животу”, каже Абида Пехлић из Мостара.

“Свугдје су избјеглице исте и ја мислим да им треба помоћи. Људи нису криви, то је све виша политика”, додаје Абидина суграђанка Мубера Муфтић.

Ова група миграната у Салаковцу је ту већ десетак дана. До када и шта даље, нико не зна. У Мостар, али и друге дијелове Херцеговине, мигранти стално пристижу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана