Мигранти не бирају начин преласка И МУП Српске надзире границу БиХ

РТРС
Мигранти не бирају начин преласка И МУП Српске надзире границу БиХ

Границу БиХ на истоку, од сриједе надзире и 60 припадника МУП-а Српске. Мигранти више и не бирају начин преласка. Данас их је 19 ухапшено у Гацку, а 10 извучено из преврнутог чамца у Дрини.

60 полицијских службеника за сада је довољно. Полиција Српске, укаже ли се потреба, појачаће број оних који ће помагати Граничној полицији.

- Полиција Српске, односно наше полицијске управе, од фебруара пружају помоћ Граничној полицији кроз редован рад и патролирање на терену. Ми смо у овој години лишили слободе више од 850 миграната - каже Дарко Ћулум, директор Полиције Републике Српске.

У пограничној општини Вишеград надају се да ће мигрантска криза сада бити стављена под контролу.

У Братунцу процјењују да је број мигранта који је овуда протеклих мјесеци прошао и десет пута већи него прошле године. Једноставнијем преласку у БиХ, кажу, доприноси и порозна граница као и низак ниво Дрине у љетним мјесецима.

- Ми смо у претходном периоду са нашом локалном станицом, односно центром у Бијељини, разговарали да се откривени мигранти прослиједе надлежним органима - каже Недељко Млађеновић, начелник општине Братунац.

На југу Српске данас је ухапшено 19 миграната који су у БиХ ушли нелегално. Међу њима је и троје дјеце. РТРС незванично сазнаје да су приведена и два лица из Сарајева, која су нелегално превозила мигранте. Нову групу Ирачана и Сиријаца, полиција је привела у канцеларију Службе за странце, одакле ће бити враћени у Црну Гору.

Мигранти не бирају начин како да се домогну Европе. Тако су јутрос чамцем покушали преко Дрине да стигну у Табанце, код Зворника. Међутим, чамац са 10 миграната се преврнуо, али на срећу нико није повријеђен.

- Радило се о десет миграната који су били животно угрожени на јако високом нивоу Дрине. На срећу, успјели смо стићи са спасилачким службама на вријеме - каже Рајко Јурошевић, шеф Цивилне заштите Зворник.

Близина границе са Хрватском привукла је мигранте и на простор Козарске Дубице. Наводно су синоћ довезени аутобусом. Мјештани су их видјели у неколико села.

Док БиХ сваким даном постаје све већи “центар за мигранте”, европске земље системски се боре против мигрантске кризе. Мађарски парламент тако је подржао законе који забрањују пружање помоћи нелегалим имигрантима, упркос негативном ставу ЕУ и група за заштиту људских права. Отишли су и корак даље те усвојили амандман у којем се наводи да “страна популација” не може да се насели у Мађарској.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана