Мектић остаје у фотељи до избора

Жељка Домазет
Мектић остаје у фотељи до избора

Сарајево - Посланици Представничког дома Парламента БиХ јуче нису разматрали приједлог СНСД-а и ДНС-а за смјену министра безбједности БиХ Драгана Мектића јер је ова тачка скинута са дневног реда сједнице на захтјев шефа Клуба посланика СДС-а Александре Пандуревић.

Гласано је у два круга и на крају је за скидање ове тачке са дневног реда гласало 19 посланика, десет их је било против, док су три посланика била суздржана. Након оваквог гласања, посланици СНСД-а и ДНС-а одлучили су да не учествују у даљем току сједнице.

Шеф Клуба посланика СНСД-а Сташа Кошарац рекао је да је ситуација јасна и да је чињеница да политички субјекти из Федерације БиХ под “патронатом Бакира Изетбеговића” управљају процесима у заједничким институцијама захваљујући кадровима Савеза за промјене.

- Они су досљедни и добри Бакирови иргети у спровођењу те политике СДА. Јасно је да се са три гласа из РС доносе одлуке онако како то одговара већ контаминираној обавјештајно-безбједносној заједници и политици Бакира Изетбеговића - рекао је Кошарац.

Шеф Клуба посланика ДНС-а Борислав Бојић казао је да је од 13 Срба из РС који су посланици у Представничком дому тек троје Срба уз помоћ посланика из федералног Сарајева скинуло ову тачку са дневног реда.

- Овдје се јасно и недвосмислено види да федерално Сарајево одлучује о томе која ће питања и које теме из Српске бити разматране у парламенту - рекао је Бојић.

Шеф Клуба ХДЗ БиХ Никола Ловриновић казао је да би подржао Мектићеву смјену.

- Представнички дом није био у прилици да разматра захтјев за смјену министра безбједности. Да је дошло до тога, гласали бисмо за смјену, чисто да пошаљемо поруку да људи морају одговорније радити свој посао, а не причати бајке - рекао је Ловриновић.

Драган Мектић је рекао новинарима да од њега никада “нико неће направити човјека који се не бори против криминала и корупције”. Грађанима је поручио да 7. октобар треба бити дан када ће се рашчистити са досадашњом праксом јер у затвору морају да заврше они који су грађане довели у овакво стање.

- Што се мене тиче, они нека подносе иницијативе сваки дан јер то ме апсолутно не интересује. Никаква њихова биједна иницијатива не може ме натјерати да другачије мислим, а посебно да ћутим - казао је Мектић.

Поручио је да је “дошао тренутак да грађани напокон кажу да им је доста СНСД-ове диктаторске власти”, која је почела да “убија своје властите грађане и ућуткује новинаре”. На питање како коментарише ставове да су захтјев за његову смјену спријечиле пробосанске странке, Мектић је казао да у највишем законодавном тијелу БиХ сједе представници свих народа.

- Хрвати који су гласали за то нису људи? Само су људи из СНСД-а овдје људи? То је малициозно и сегрегацијски - рекао је Мектић.

Мектић је извријеђао предсједника Српске Милорада Додика те Сташу Кошарца, али и новинаре. Рекао је да су новинари РТРС-а неосвијешћени, да новинари свашта пишу и да “није чудо што их туку”.

Нарушен национални баланс

Шеф Клуба посланика СДС-а Александра Пандуревић рекла је да за разматрање иницијативе за Мектићеву смјену није било услова јер није достављен став Савјета министара о реконструкцији извршне власти.

- Усвајање иницијативе довело би до озбиљног нарушавања Закона о Савјету министара и не бисмо имали минимално једну трећину министара из Републике Српске - рекла је Пандуревићева и додала да би смјеном Мектића на чело Министарства безбједности дошао кадар ХДЗ-а БиХ Мијо Крешић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана