Mektić nakon saslušanja u Tužilaštvu BiH: Potvrdio sam ono o čemu su me bezbjednosne agencije obavijestile

Darko Momić, avaz.ba
Mektić nakon saslušanja u Tužilaštvu BiH: Potvrdio sam ono o čemu su me bezbjednosne agencije obavijestile

Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH, ispitan je u Tužilaštvu BiH zbog okolnosti na izjave koje je dao u protekla dva dana, a koje se odnose na navodnu špijunsku aferu u BiH.

Riječ je o Mektićevim tvrdnjama da su hrvatski obavještajci i diplomati pokušali vrbovati selefije kako bi prenosili naoružanje u mesdžide u Zeničko-dobojskom kantonu. 

Zbog njegovih izjava, ali i natpisa pojedinih medija, Tužilaštvo BiH zvanično je formiralo predmet kako bi hitno provjerilo sve ove navode. 

Po izlasku iz Tužilaštva, Mektić je kazao medijima da smatra da je rad Tužilaštva u ovom slučaju bio tendenciozan. 

- Smatram da je ovo tužilaštvo radilo zlonamjerno i tendenciozno. Nije im cilj bio da utvrde šta se dogodilo, već ko je šta rekao - kazao je Mektić prilikom izlaska iz Tužilaštva BiH. 

Podsjetio je i da su mnogi ranije izjavljivali da se u BiH nalaze teroristički kampovi, međutim, opet, kako je kazao, niko ništa nije poduzeo. 

- Ja sam potvrdio ono o čemu su me sigurnosne agencije obavijestile. U Tužilaštvu su me pitali otkud mi ove informacije, a samo sam ih podsjetio da sam ja ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine te da me nadležne agencije svakodnevo obavještavaju o ovim i sličnim aktivnostima - kazao je Mektić.

Na kraju je dodao da se u Tužilaštvu žele zaštititi prijateljsko-rodbinske veze s tužiocima i akterima cijele priče.

Sarajevski portal “Žurnal.info” je objavio, a ministar bezbjednosti BiH potvrdio da su hrvatski obavještajci bili uključeni u tajnu operaciju čiji je cilj bio pokazati da u BiH djeluju naoružane grupe radikalnih islamista kako bi bile opravdane ranije izjave hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović da je “BiH leglo terorizma”. Mektić je kao osobe direktno umiješane u ove aktivnosti prozvao generalnog konzula Hrvatske u Tuzli Ivana Bandića, te novinara RTRS-a Matu Đakovića, a “Žurnal.info” je naveo da je sa svime bio upoznat Mektićev zamjenik Mijo Krešić.

Dragan Mektić je juče izjavio da su zadokumentovana saznanja da hrvatska služba radi na vrbovanju državljana BiH, za šta je angažovan hrvatski konzul u Tuzli Ivan Bandić, te još određeni broj lica. Nakon što je Tužilaštvo BiH saopštilo da će ga pozvati na razgovor zbog izjava koje je dao, Mektić je poručio da ne vjeruje da će tužilaštvo išta uraditi.

- Tužilaštvo stalno otvara neke predmete, a nijedan nisu doveli do kraja. Ne treba mene da pozivaju na razgovor, neka se obrate nadležnim bezbjednosnim agencijama u BiH da im se dostavi informacija i dokumentacija o svemu tome. To su radile naše agencije, došle do takvih informacija i saznanja. Nije Dragan Mektić bitan u toj čitavoj priči nego je bitan pokušaj strane službe da vrbuje određene ljude u BiH koji bi za račun stranih službi odradili određeni posao. To je udar na integritet BiH u smislu da bi se potvrdile neke teze koje su plasirane izvan BiH i da bi se ispostavilo da to što je pričala predsjednica Hrvatske nije bila izmišljena priča. Ja sam rekao da bi to bio posljednji ekser koji je trebalo zakucati u BiH i reći “da, BiH je država terorizma i ekstremizma” - rekao je Mektić.

Na ove optužbe juče je reagovala i hrvatska Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA), iz koje je saopšteno da “kao neistinite i zlonamjerne odbacuju navode da je SOA pokušala angažovati pripadnike selefijskog pokreta da prenose oružje i eksploziv u BiH, čime se ujedno i Republika Hrvatska optužuje za potpomaganje terorizma”.

- Borba protiv terorizma je prioritet rada SOA i sve zadaće na suzbijanju terorizma sprovodimo profesionalno i odgovorno s ciljem zaštite Republike Hrvatske, naših saveznika u EU i NATO-u, kao i cijele Evrope. 

Smatramo da svaka politička instrumentalizacija suzbijanja terorizma i bezbjednosno-obavještajnog aparata BiH predstavlja ozbiljan rizik za sigurnost Republike Hrvatske, EU i NATO-a, a posebno same BiH. Stoga smo od OBA BiH zatražili službeno izjašnjavanje o ovim neistinitim navodima, a o njima ćemo izvijestiti i naše međunarodne partnere - navodi se u saopštenju.

Pored SOA, Mektićeve tvrdnje i pisanje portala “Žurnal.info” juče su demantovali i hrvatski premijer Andrej Plenković, kao i lider HDZ-a BiH Dragan Čović.

- Riječ je o kreativnoj manipulaciji. SOA je dala saopštenje i odbacila insinuacije. Hrvatska se bori protiv terorizma i u toj borbi sarađuje s partnerima. BiH je naš partner u borbi protiv terorizma i tako će ostati - rekao je Plenković.

Čović je kazao da se plasiranjem ove informacije “skreće pažnja sa ključnih tema”.

Đaković najavio tužbe

Novinar RTRS-a Mato Đaković odbacio je sve optužbe i najavio tužbe protiv portala “Žurnal.info” i ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića.

- Mislim da samo bolestan um može napraviti ovakvu konstrukciju. Nikakve veze nemam sa hrvatskim obavještajnim službama, niti imam veze sa selefijama, niti imam veze sa oružjem. Jedina istina je da vozim to auto koje sam kupio od čovjeka 10. januara, platio na njega porez i carinu i ništa drugo. Automobil sam kupio od Ivana Bandića sa diplomatskim tablicama. U međuvremenu sam prebacio vlasništvo na svoje ime i na tom vozilu više nisu diplomatske tablice. Naravno da ću tražiti svoje zadovoljstvo na sudu, da ću tužiti portal, njegovog vlasnika i Dragana Mektića - rekao je Đaković.

OBA: Službe vršljaju po BiH

“Glasu Srpske” u OBA je rečeno da je jasno da po BiH “vršljaju različite obavještajne i paraobavještajne službe sa različitih područja”.

- Ovo područje je takvim službama jako interesantno. Naravno, tu ima i nekih kriminalnih radnji, ali nije dobro određene ljude etiketirati i stavljati im mete na čelo bez dobro provjerenih podataka. Naravno, ako Tužilaštvo BiH otvori istragu naravno da oni koji su radili nečasne poslove treba da odgovaraju, ali nikakve paušalne ocjene nisu dobre ni za koga - rečeno je u OBA.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana