Mektić: Očekuje se eskalacija krize, Evropa bez rješenja

Srna
Mektić: Očekuje se eskalacija krize, Evropa bez rješenja

Sarajevo - BiH očekuje povećan broj migranata na takozvanoj balkanskoj ruti na putu za EU, rekao je ministar bezbjednosti u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Dragan Mektić, dodajući da EU nije uspjela da riješi rastuću krizu.

Prošle godine, oko 25.000 migranata sa Bliskog istoka, sjeverne Afrike i Azije prošlo je kroz BiH u nadi da će ući u EU kroz susjednu Hrvatsku, koja je članica bloka.

Mektić je podsjetio da je oko 22.000 migranata uspješno prošlo BiH, dok je nekoliko hiljada i dalje u prihvatnim centrima.

“Očekujemo eskalaciju problema sa migrantima, ne samo u BiH već i duž te rute”, rekao je Mektić u intervjuu za AFP.

Prema njegovim riječima, informacije zvaničnih institucija, uključujući evropskih govore o tome da se oko 70.000 migranata, koliko ih je sada u Grčkoj, kreće prema zapadnoj Evropi.

“To nije samo problem BiH. Mi želimo da budemo dio evropskog rješenja, ali EU ne može da se dogovori oko rješenja. Ovim ilegalnim migracijama jednostavno je dozvoljeno da nastave”, rekao je Mektić.

On je rekao da BiH, siromašna i paralisana fragmentisanim vlastima, ne posjeduje ni ekonomski ni politički kapacitet da podrži veliki priliv migranata.

Prošle godine, EU je izdvojila oko 9,2 miliona evra kao pomoć BiH u uspostavljanju prihvatnih centara za migrante sa aktuelnim kapacitetom od oko 4.500 ljudi.

Mektić je rekao da BiH razmatra ponudu Mađarske da pošalje policiju da pomogne u graničnim patrolama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana