Мектић: Кријумчарење миграната постало уносније од трговине дрогама

Агенције
Мектић: Кријумчарење миграната постало уносније од трговине дрогама

Сарајево - Кријумчарење мигрантима озбиљно је питање којим се требају позабавити све институције - казао је данас министар безбједности Босне и Херцеговине Драган Мектић.

На прес-конференцији након данашњег засједања Оперативног штаба за питање миграција упозорио је да је овај посао постао “уноснији” од трговине дрогама те је позвао тужилаштво да оформи тим тужилаца који ће се само бавити овим питањима.

Изнио је и податак да је било случајеве када се открију особе које превозе илегалне мигранте, полиција им одузме возило, а тужилаштво им то возило врати, а на то су га, тврди, упозорили полицајци који открију ова кривична дјела.

Уз подсјећање да је ове седмице био у Бриселу гдје се сусрео с европским функционерима за питање миграција, потврдио је да нема конкретних резултата тог састнка јер је једини закључак да се ради о сложеном проблему који ће трајати.

„Мислио сам да ће Европска унија моћи више помоћи посебно имајући у виду да највећи број миграната долази из земаља ЕУ - Бугарске и Грчке, али ништа значајно се не може урадити осим што сви морамо квалитетније заштити своје границе”, појаснио је Мектић.

Још једном је подсјетио на недостатак кадрова и опреме за безбједносне агенције како би се могла квалитетније надзирати граница, те је навео да је држава БиХ издвојила свега 75.000 КМ из текуће резерве које је усмјерила на хуманитарни аспект миграција.

То међутим, није ни приближно довољно за адекватну санацију овог питања, а Мектић додаје да је осигурано око пет милиона евра од Развојне банке Савјета Европе, Европске комисије те од донација међународних организација и амбасада.

Државни министар безбједности позвао је политичаре да овај проблем не користе у предизборне сврхе какав је, мишљења је, јуче био случај када су посланици Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ расправљали о питању миграција.

Међутим, на питање новинара зашто није доставио посланицима у мају тражену информацију о стању безбједнсоти у БиХ с посебним освртом на питање миграција, Мектић је само казао да не може знати на шта су посланици мислили када су упозоравали на његове проблематичне изјаве.

Постављено је и питање евентуалног укључења Оружаних снага БиХ у рјешење овог проблема, те је Мектић казао да размишља да покрене такву иницијативу иако још нема потребе за тим, али је најавио да ће се створити сви потребни предуслови да би се они укључили уколико то буде потребно.

Најавио је и да би за десетак дана у функцију требала бити стављена касарна “Ушивак” у Хаџићима и објект Агрокомерца у Великој Кладуши гдје би се смјештали мигранти, додајући да су процјене да се у Унско-санском контону налази између 1.600 и 1.800 миграната.

У овој години у БиХ ушло је 6.982 мигранта, али само око 30 посто њих још је у БиХ, тврди министар Мектић, наводећи да је намјеру за азил исказало 6.208, али само 611 их је поднијело захтјев и тај број се већ неколико седмица не повећава.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана