Мектић: Драстично повећан број миграната, постају озбиљан проблем

Агенције
Мектић: Драстично повећан број миграната, постају озбиљан проблем

Сарајево - Савјет министара Босне и Херцеговине јуче је на сједници усвојило Програм рада Службе за послове са странцима за 2018. годину.

Министар безбједности БиХ Драган Мектић изјавио је након сједнице Савјета да, након пресјецања масовног прилива миграната, проблем миграната постаје озбиљан за Босну и Херцеговину јер је дошла у ситуацију да је постала рута за илегалне миграције.

– Један дио тих миграната остао је "заглављен" у Србији, односно између Србије и Грчке, десетак хиљада, који полако "цуре" из тог подручја – казао је Мектић, додајући да је отворена нова илегална рута из Грчке, преко Албаније, Црне Горе, Босне и Херцеговине, док један мањи крак иде према Хрватској.

Мектић подсјећа да је о томе већ говорио на неколико састанака у Бриселу и Варшави, кад су у питању састанци на нивоу ЕУ.

– Ти подаци сада који нас оптерећују можда нису велики за ЕУ, али за нас су озбиљан проблем – сматра Мектић.

Наводи како је молио институције ЕУ, прије свега FRONTEX (Агенција за европску граничну и обалну стражу), како би се посветила пажња том проблему јер ће то на нивоу године ипак бити значајна бројка која неће само оптеретити БиХ већ и ЕУ.

– Дао сам и нудим конкретне приједлоге. Мој је приједлог био да FRONTEX упути један број полицајаца из земаља ЕУ. Ми смо спремни да дамо и један број наших државних граничних полицајаца на границу између Албаније и Црне Горе, јер мислим да је ту највећи проблем, односно једна неконтролисана пропусност се дозвољава на том дијелу границе. Онда то пада нама касније на терет – казао је Мектић.

Додао је да се БиХ још носи са тим проблемом, напомињући да је набитније да се проблем држи под контролом ако је у оквиру капацитета које БиХ може да пружи.

– Ми смо на граници тих капацитета, али још успијевамо – навео је министар сигурности БиХ, истичући да не зна тачне податке о броју миграната, али и да се тај број драстично повећао.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана