Мектић: 1.500 миграната у БиХ, МУП процјењује да их само у УСК има више

ATV
Мектић: 1.500 миграната у БиХ, МУП процјењује да их само у УСК има више

Од почетка године, у БиХ регистровано је 14.969 миграната од којих је 13.958 изразило намјеру за тражењем азила.

Тренутно их у БиХ има око хиљаду и по. Све ово саопштио је данас министар безбједности на конференцији за новинаре у Бањалуци. Драган Мектић увјерава и да се број избјеглица који преко БиХ иду ка западу - смањује. 

 
“Сад се очекује пад уласка тих миграната и већ се смањује тај број тих миграната. Ми ћемо настојати да што боље штитимо границу у том источном дијелу доле, да што мањи број уђе, да их што више одвратимо и спријечимо улазак, јер ће вјероватно у једном моменту то стати и онда да имамо што је могуће мањи број њих који ће се овдје задржати”, истакао је Драган Мектић, министар безбједности БиХ.

У неколико наврата информације Министарства безбједности о броју миграната у БиХ демантовали су из Унско-санског кантона гдје, мјесецима, упозоравају да је само у том дијелу БиХ, према процјенама тамошњег МУП-а, око двије хиљаде избјеглица. 

Протекле седмице забиљежили су долазак њих око 100-нак дневно, а једне ноћи стигла је група од 300 илегалних миграната. 

Душанка Мајкић, члан Заједничке Комисије за безбједност Парламента БиХ поручује да није први пут да Министарство безбједности има лоше процјене. 

“За Републику Српску је важније информација она која долази од МУП РС, да од почтка 2018. године само на територији РС откривено и приведено више од 2.500 миграната који потичу из 22 земље. Дакле, евидентно је да мигранти не бирају начин преласка, а да БиХ као земља показала да је неспремна да се томе супростави”, истакла је Душанка Мајкић.

Са не иде баш све по плану Министарства безбједности показује и тренутна ситуација у хаџићкој касарни Ушивак која је одређена за пријем миграната прије неколико мјесеци, али тај простор и даље зјапи празан. 

Мектић је то данас објаснио техничким проблемима. И бивше хале кладушког “Агрокомерца” су празне, иако је и то договорено мјесто за смјештај. Министар безбједности каже да тамо постоји проблем са прикључком воде и за то је оптужио локалне власти. Мигрантска рута за улаз у БиХ већ неко вријеме је иста - највише их, и даље, долази преко Бијељине, Вишеграда и Зворника. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана