Među migrantima ima i pripadnika radikalnih grupa

ATV
Među migrantima ima i pripadnika radikalnih grupa

Među migrantima koji su trenutno u Bosni i Hercegovini ima i onih za koje se sumnja da pripadaju radikalnim i opasnim kriminalnim grupama - poručuje to danas ministar bezbjednosti BiH. Dragan Mektić kaže da se oni, nakon evidentiranja, odvode na posebnu lokaciju.

“Mi te osobe odvodimo u imigracioni centar u Lukavicu u Istočno Sarajevo i oni su tamo pod nadzorom sa ograničenim kretanjem, bez mogućnosti kretanja,” rekao je Mektić.

U Koordinacionom tijelu za praćenje ilegalnih migranata na teritoriji Republike Srpske, kažu da su, od osnivanja, uočili nekoliko izbjeglica za koje sumnjaju da mogu izazvati opasnost.

“Bilo je nekoliko ilegalnih migranata koji su po sebi imali tragove sa ratišta. To su ljudi koji su evidentno aktivno učestvovali na stranim ratištima. Znam da sto posto policija prati njihovo kretanje i oni u Republici Srpskoj ne mogu da ostvare bilo kakve ilegalne aktivnosti,” kaže Miloš Stevanović, član Koordinacionog tijela za praćenje ilegalnih migranata na teritoriji Republike Srpske.
 
Iz Službe za poslove sa strancima, u čijem je sastavu imigracioni centar Lukavica, danas saopštavaju da među evidentiranima nije bilo pristalica vehabijskih pokreta i radikalizovanih grupa, ali jeste počinilaca različitih krivičnih djela. Dušanka Majkić, predsjedavajuća Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost Parlamentarne skupštine BiH, se pita kakvih sve bezbjednosno sumnjivih osoba ima među onima koji nisu registrovani. 

“Tu su, samo ponekog uspiju da odvedu u Imigracioni centar. Oni koji prolaze ko zna kuda i kakvim sve putevima, ne znamo ko su,” kaže Majkićeva.

Na području Republike Srpske evidentirano je oko dvije hiljade migranata, a na teritoriji BiH ukupno oko 10 hiljada. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana