Међу мигрантима има и припадника радикалних група

ATV
Међу мигрантима има и припадника радикалних група

Међу мигрантима који су тренутно у Босни и Херцеговини има и оних за које се сумња да припадају радикалним и опасним криминалним групама - поручује то данас министар безбједности БиХ. Драган Мектић каже да се они, након евидентирања, одводе на посебну локацију.

“Ми те особе одводимо у имиграциони центар у Лукавицу у Источно Сарајево и они су тамо под надзором са ограниченим кретањем, без могућности кретања,” рекао је Мектић.

У Координационом тијелу за праћење илегалних миграната на територији Републике Српске, кажу да су, од оснивања, уочили неколико избјеглица за које сумњају да могу изазвати опасност.

“Било је неколико илегалних миграната који су по себи имали трагове са ратишта. То су људи који су евидентно активно учествовали на страним ратиштима. Знам да сто посто полиција прати њихово кретање и они у Републици Српској не могу да остваре било какве илегалне активности,” каже Милош Стевановић, члан Координационог тијела за праћење илегалних миграната на територији Републике Српске.
 
Из Службе за послове са странцима, у чијем је саставу имиграциони центар Лукавица, данас саопштавају да међу евидентиранима није било присталица вехабијских покрета и радикализованих група, али јесте починилаца различитих кривичних дјела. Душанка Мајкић, предсједавајућа Заједничке комисије за одбрану и безбједност Парламентарне скупштине БиХ, се пита каквих све безбједносно сумњивих особа има међу онима који нису регистровани. 

“Ту су, само понеког успију да одведу у Имиграциони центар. Они који пролазе ко зна куда и каквим све путевима, не знамо ко су,” каже Мајкићева.

На подручју Републике Српске евидентирано је око двије хиљаде миграната, а на територији БиХ укупно око 10 хиљада. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана