Mario Borgecio, italijanski poslanik u Evropskom parlamentu: Borci IS-a među migrantima u BiH

Veljko Zeljković
Mario Borgecio, italijanski poslanik u Evropskom parlamentu: Borci IS-a među migrantima u BiH

Sarajevo - Među migrantima koji dolaze u Bosnu i Hercegovinu najvjerovatnije ima i boraca terorističke organizacije “Islamske države”.

Upozorio je na ovo italijanski poslanik u Evropskom parlamentu Mario Borgecio tokom jučerašnje rasprave o situaciji u vezi sa migrantima na granici Evropske unije sa BiH, navodeći da postoje određene indicije da određene militantne grupe ovu migrantsku krizu koriste kao “dimnu zavjesu”.    

Tokom ove rasprave istaknuto je i da su radikalizacija i eksremizam u porastu, te da BiH nema kapaciteta da se nosi sa izazovima ovih migracija.

Evropski parlamentarac iz Švedske Jasenko Selimović rekao je da su mogućnosti BiH da se nosi sa migrantskom krizom ograničene, jer, kako je pojasnio, BiH nema ni finansijske, a ni upravne kapacitete.

Izvor “Glasa Srpske” blizak obavještajnim strukturama BiH kaže da se ne može isključiti mogućnost da među migrantima ima i jedan broj potencijalno bezbjednosno opasnih lica.

- Vjerovatno ih ima, ali problem je što je gotovo nemoguće utvrditi njihov identitet, jer oni kod sebe uglavnom nemaju nikakva zvanična dokumenta. Kada im se i uzmu otisci prstiju radi njihove identifikacije, postavlja se pitanje gdje ih provjeriti - objasnio je izvor “Glasa Srpske”.

Prema njegovim riječima poseban problem predstavlja i zima koja je došla, smještaj ovih ljudi, nedostatak novca, ali i to što je EU zatvorila svoje granice. 

Da među migrantima ipak ima dosta lica koja se mogu svrstati u “rizičnu grupu” nedavno je u intervju za “Glas Srpske” potvrdila i Elena Ponomarjeva, doktor političkih nauka sa Moskovskog državnog univerziteta za međunarodne odnose. Kako je tada rekla riječ je o radikalnim islamističkim elementima i “spavajućim teroristima” koji se naseljavaju u BiH i pridružuju domaćim ekstremistima.

- Oni lako i brzo pronalaze svoje pristalice među lokalnim stanovništvom. To je posebno karakteristično za BiH i Kosovo, koje polako ali sigurno postaju baze za ekstremiste. U logorima koji se nalaze u regionu oni se odmaraju i pripremaju za neke nove ratove - rekla je tada Ponomarjeva dodajući da je prema obavještajnim podacima pojedinih bezbjednosnih službi na području BiH aktivno čak 46 vojnih i terorističkih kampova, koji imaju bliske veze sa “Al-Kaidom” i IS-om.

Na istom fonu je i dekan Fakulteta za bezbjednost i zaštitu iz Banjaluke Slobodan Župljanin, ističući da su se vlasti u BiH nespremno uhvatile u koštac sa ovim problemom, a što se uostalom, kako je naglasio, svakodnevno može vidjeti na terenu.

I on je upozorio da postoji velika vjerovatnoća da se među migranata nalaze i oni bezbjednosni interesantni.

Zbog toga, uvjeren je Župljanin, treba podržati inicijativu vlasti u Banjaluci da osnuje Službu nacionalne bezbjednosti, ali i da se reaktivira rezervni sastav policije Republike Srpske.

Provjere

Da gdje ima dima, ima i vatre, potvrdio je nedavno i sam ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić, navodeći kako su nadležne službe “izdvojile” tridesetak bezbjednosno interesantnih osoba, čija provjera identiteta je toku.

Podaci o ovim provjerama još uvijek nisu dostupni javnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana