Марио Боргецио, италијански посланик у Европском парламенту: Борци ИС-а међу мигрантима у БиХ

Вељко Зељковић
Марио Боргецио, италијански посланик у Европском парламенту: Борци ИС-а међу мигрантима у БиХ

Сарајево - Међу мигрантима који долазе у Босну и Херцеговину највјероватније има и бораца терористичке организације “Исламске државе”.

Упозорио је на ово италијански посланик у Европском парламенту Марио Боргецио током јучерашње расправе о ситуацији у вези са мигрантима на граници Европске уније са БиХ, наводећи да постоје одређене индиције да одређене милитантне групе ову мигрантску кризу користе као “димну завјесу”.    

Током ове расправе истакнуто је и да су радикализација и ексремизам у порасту, те да БиХ нема капацитета да се носи са изазовима ових миграција.

Европски парламентарац из Шведске Јасенко Селимовић рекао је да су могућности БиХ да се носи са мигрантском кризом ограничене, јер, како је појаснио, БиХ нема ни финансијске, а ни управне капацитете.

Извор “Гласа Српске” близак обавјештајним структурама БиХ каже да се не може искључити могућност да међу мигрантима има и један број потенцијално безбједносно опасних лица.

- Вјероватно их има, али проблем је што је готово немогуће утврдити њихов идентитет, јер они код себе углавном немају никаква званична документа. Када им се и узму отисци прстију ради њихове идентификације, поставља се питање гдје их провјерити - објаснио је извор “Гласа Српске”.

Према његовим ријечима посебан проблем представља и зима која је дошла, смјештај ових људи, недостатак новца, али и то што је ЕУ затворила своје границе. 

Да међу мигрантима ипак има доста лица која се могу сврстати у “ризичну групу” недавно је у интервју за “Глас Српске” потврдила и Елена Пономарјева, доктор политичких наука са Московског државног универзитета за међународне односе. Како је тада рекла ријеч је о радикалним исламистичким елементима и “спавајућим терористима” који се насељавају у БиХ и придружују домаћим екстремистима.

- Они лако и брзо проналазе своје присталице међу локалним становништвом. То је посебно карактеристично за БиХ и Косово, које полако али сигурно постају базе за екстремисте. У логорима који се налазе у региону они се одмарају и припремају за неке нове ратове - рекла је тада Пономарјева додајући да је према обавјештајним подацима појединих безбједносних служби на подручју БиХ активно чак 46 војних и терористичких кампова, који имају блиске везе са “Ал-Каидом” и ИС-ом.

На истом фону је и декан Факултета за безбједност и заштиту из Бањалуке Слободан Жупљанин, истичући да су се власти у БиХ неспремно ухватиле у коштац са овим проблемом, а што се уосталом, како је нагласио, свакодневно може видјети на терену.

И он је упозорио да постоји велика вјероватноћа да се међу миграната налазе и они безбједносни интересантни.

Због тога, увјерен је Жупљанин, треба подржати иницијативу власти у Бањалуци да оснује Службу националне безбједности, али и да се реактивира резервни састав полиције Републике Српске.

Провјере

Да гдје има дима, има и ватре, потврдио је недавно и сам министар безбједности БиХ Драган Мектић, наводећи како су надлежне службе “издвојиле” тридесетак безбједносно интересантних особа, чија провјера идентитета је току.

Подаци о овим провјерама још увијек нису доступни јавности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана