Марић смијењен са чела “Шума”, Петровић директор ЕРС-а

Вељко Зељковић
Марић смијењен са чела “Шума”, Петровић директор ЕРС-а

Требиње, Соколац - Два важна републичка јавна предузећа добила су у петак нове руководиоце. За в.д. генералног директора “Електропривреде РС” именован је градоначелник Требиња Лука Петровић, док је Ристо Марић смијењен са чела “Шума РС”, а за в.д. директора постављен је Зоран Стојчић.

Претходно је Радмила Чичковић из личних разлога поднијела оставку на мјесто в.д. генералног директора “Електропривреде РС”. Замјеник предсједника Надзорног одбора ЕРС-а Небојша Рикало истакао је да су за именовање Луке Петровића гласали сви чланови одбора, додајући да је управа друштва задужена да што прије формира комисију како би се извршила примопредаја дужности и донијела одлука да се распише јавни конкурс за избор генералног директора. Како је додао, извршни директори у ЕРС-у за сада остају на својим функцијама.

Након што је именован за вршиоца дужности, Петровић ће највјероватније и након спроведене конкурсне процедуре бити изабран на ову функцију.

Иако су једно вријеме као најозбиљнији кандидати за ово мјесто фигурирала имена директора “Електродистрибуције Пале” Љубомира Мрде и “Хидроелектрана на Требишњици” Гордана Мишељића, да ће Петровић ипак бити први “пик” постало је готово извјесно када га је на ову функцију недавно предложио Градски одбор СНСД-а Требиње. Како је тада објашњено, Петровић је показао да заслужује то мјесто због  досадашњег успјешног рада, али и резултата постигнутих на протеклим изборима.

За разлику од ЕРС-а, до новог именовања у ЈП “Шуме РС”  дошло је након што је Надзорни одбор овог предузећа разријешио дужности досадашњег генералног директора Ристу Марића. За вршиоца дужности именован је Зоран Стојчић, досадашњи извршни директор у овом предузећу.

Појашњавајући овакву одлуку, предсједник Надзорног одбора “Шума РС” Биљана Марковић рекла је да је она донесена, између осталог, и због проблема у Шумском газдинству “Клековача-Потоци” из Источног Дрвара.
- Марић није поштовао мјере које су предлагали Надзорни одбор и ресорно министарство и то је један од разлога за његову смјену - појаснила је Марковићева.

Помоћник министра за шумарство и ловство РС Горан Зубић рекао је да ово није једини разлог због којег је смијењен Марић. Како је истакао, у протеклом периоду је било доста примједби на досадашњи Марићев рад, нарочито када је ријеч о односима између шумарства и прераде дрвета и у вези са реализацијом уговора.

- У министарству смо константно пратили и анализирали ситуацију и након деветомјесечног извјештаја закључили да је било одступања у процедури уговарања - навео је Зубић, додајући да реализација уговора није испоштована у односу на то како је прописала Влада Српске.

Иако је у “игри” да сједне у Марићеву фотељу био и сам Зубић, Надзорни одбор ипак је одлучио да за вршиоца дужности именује Стојчића.  

Образлажући његово именовање Марковићева је истакла да се ради о компетентној особи, човјеку из система, који дуго ради у предузећу “Шуме РС” и долази са позиције извршног директора за план и анализу. Након овог именовања, Стојчић је изразио наду да ће оправдати указано повјерење.

Коментар на ову смјену нисмо успјели добити од Ристе Марића, јер није одговарао на телефонске позиве.

Извор “Гласа Српске” наводи да би Марић, без обзира на наведене разлоге, био смијењен прије или касније, јер се нашао на “црној листи”. Како је објаснио, он се након ових избора нашао на списку од четрдесетак лица који ће бити смијењени, јер нису у пуном капацитету радили за коалицију СНСД-ДНС-СП. Како је додао, и “одлазак” Чичковићеве са мјеста в.д. генералног директора ЕРС-а био је више него очекиван.

- Она је на то мјесто дошла након што је у априлу ове године цјелокупно руководство поднијело оставке и била је само привремено рјешење за то изузетно одговорно мјесто - истакао је извор “Гласа Српске”.

Нови локални избори у Требињу

Именовање Луке Петровића на чело “Електропривреде РС” значи да ће грађани Требиња почетком наредне године бирати новог градоначелника.

Према Изборном закону БиХ, од дана када Петровић напусти функцију градоначелника, односно да оставку на садашње мјесто, морају се расписати нови избори и то у року од  30 до 90 дана. На њима би се бирао само његов насљедник, јер ће локална Скупштина наставити да ради у истом саставу. Док они не буду спроведени, послове градоначелника требало би да обавља садашњи Петровићев замјеник Мирко Ћурић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана