Marčeta: Srbi u FBiH će nestati

Srna
Marčeta: Srbi u FBiH će nestati

Drvar - Srpski narod u FBiH diskriminisan je u odnosu na ostala dva konstitutivna naroda, i to u svim bitnim segmentima života kao posljedica loših ustavnih rješenja i nepoštivanja ustavnih i zakonskih normi, konstatovali su učesnici okruglog stola u Drvaru o položaju Srba u FBiH.

Oni su ukazali i na neophodnost formiranja krovne organizacije Srba u FBiH.


Predsjednik Udruženja "Održiv povratak" Mile Marčeta upozorio je da će Srba u FBiH nestati.

"Politička elita u BiH, nepoštivanjem Ustava BiH, Federacije i kantona, vrši tiho etničko čišćenje putem privatizacije, zaposlenja, podsticaja, obnove stambenog fonda, zloupotrebe sertifikata, školstva, zdravstva i infrastrukture. Time se potvrđuje namjera etničkog čišćenja", rekao je Marčeta obraćajući se učesnicima ovog skupa.

On je istakao da je potrebno poslati jasne poruke i zaključke gdje se i u kakvoj poziciji nalaze Srbi, naročito povratnici i sa tim upoznati institucije zakonodavne i izvršne vlasti na nivou BiH i FBiH i države potpisnice Dejtonskog sporazuma - Srbije.

Marčeta, koji je i delegat u Domu naroda parlamenta FBiH, poručio je da Srbi, bez obzira na međusobna neslaganja, moraju u FBiH biti jedinstveni kada je u pitanju položaj Srba i njihov opstanak na ovim prostorima.

On je izrazio zadovoljstvo što su nedavnom okruglom stolu o opstanaku i jedinstvu srpskog naroda u FBiH prisustvovali predstavnici iz osam kantona, kao i Inicijativni odbor potencijalne krovne organizacije Srba u FBiH, koji su svjesni teškog stanja i opstanka Srba u FBiH.

Marčeta je napomenuo da su na ovaj skup pozvani predstavnici svih političkih partija iz Republike Srpske koji su dio vlasti na nivou BiH i entitetskom nivou, ali da se nisu odazvali, te napomenuo da je Udruženje dobilo podršku od gradonačelnika opštine Trebinje i generalnog sekretara SNSD-a Luke Petrovića.

Načelnik opštine Drvar Goran Broćeta istakao je da je neophodno formiranje krovne organizacije koja će predstavljati sve Srbe u FBiH i baviti se njihovim problemima, te izrazio nadu da će se i Srbi iz Srbije i okruženja okrenuti ka rješavanju problema položaja Srba u FBiH.

On je uporedio Srbe sa ovih prostora sa Srbima sa Kosova, pa je njegova ideja da se svi Srbi ujedine i da dobiju što bitniji položaj kao konstitutivni narod što se, smatra, može postići na predstojećim opštim izborima.

Načelnik opštine Istočni Drvar Milka Ivanković izrazila je zabrinutost što srpska djeca ne pohađaju nastavu na maternjem srpskom jeziku, jer im ne dozvoljavaju hrvatske vlasti u Kantonu 10 i drugim kantonima u FBiH, te najavila da će se angažovati da institucije Republike Srpske pomognu povratnicima i zaštite prava Srba u FBiH.

Načelnik opštine Bosansko Grahovo Duško Radun istakao je da je ova opština najugroženija u FBiH i Kantonu 10 i da vrlo malo razumijevanja ima od svih nivoa vlasti za pomoć kako u stambenoj, tako i u komunalnoj i putnoj infrastrukturi, što sprečava povratak Srba u ovu opštinu.

Profesor socioloških nauka Slavo Kukić smatra da se Ustav mora mijenjati i prilagoditi i da je ključna stvar volja naroda koji želi da napreduje. On je ukazao na diskriminirajuće norme koje na jedan način isključuju neke pripadnike svih nacionalnih manjina.

"Postojećim normama se diskriminišu manjine. Srbi u Federaciji su svedeni na građane drugog reda, nije im omogućeno biračko pravo niti im je omogućeno da budu birani. Zaposleni srpske pripadnosti su nominalna manjina", rekao je Kukić.

Direktor Biroa za ljudska prava u Demokratskoj inicijativi sarajevskih Srba Dušan Šehovac podržao je formiranje relevantne organizacije koja će akcenat staviti na rješavanje problema Srba u Federaciji, ocjenjujući da je trebalo i prije da se ujedine. On je poručio da političke partije Republike Srpske treba da se bore za bolje svih Srba, kako u Republici Srpskoj tako i u Federaciji.

Predsjednik Foruma građana Tuzla Vehid Šehić rekao je da je povratak u Grahovo, Glamoč i Drvar, na neki način, davno realizovan, ali se sada treba baviti kako da Srbi opstanu u Federaciji.

"Problem nije u političkoj volji, već u odgovornosti. Zbog nedostatatka odgovornosti danas smo u ovakvoj situaciji. Sve političke stranke su izgubile ideološku crtu", naveo je on.

Šehić je posebno istakao položaj Srba u Mostaru i Kantonu 10, gdje je njihov položaj više nego zabrinjavajući, te ukazao na diskriminaciju srpskih prava po pitanju srpskog jezika i upotrebe ćirilice.

Predstavnik Srba u Posavskom kantonu Damir Ivetić ukazao je na problem nezadovoljstva Srba kojih nema ni u javnim preduzećima niti u institucijama, i istakao da u školama djeca ne pohađaju nastavu na srpskom jeziku.

On tvrdi da Hrvati i Bošnjaci nemaju volju da pomognu Srbima u Posavskom kantonu, niti su organizacije UNDP-a i ostale bilo šta preduzele po rješavanju problema srpskog stanovništva.

Predsjedavajući srpskih udruženja Mostar Dušan Golo je rekao da za 20 godina niko nije potegao pitanje zaštite srpskog nacionalnog interesa, zbog čega je neophodno raditi na objedinjavanju Srba na nivou Federacije. /

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana