Марчета: Срби у ФБиХ ће нестати

Срна
Марчета: Срби у ФБиХ ће нестати

Дрвар - Српски народ у ФБиХ дискриминисан је у односу на остала два конститутивна народа, и то у свим битним сегментима живота као посљедица лоших уставних рјешења и непоштивања уставних и законских норми, констатовали су учесници округлог стола у Дрвару о положају Срба у ФБиХ.

Они су указали и на неопходност формирања кровне организације Срба у ФБиХ.


Предсједник Удружења "Одржив повратак" Миле Марчета упозорио је да ће Срба у ФБиХ нестати.

"Политичка елита у БиХ, непоштивањем Устава БиХ, Федерације и кантона, врши тихо етничко чишћење путем приватизације, запослења, подстицаја, обнове стамбеног фонда, злоупотребе сертификата, школства, здравства и инфраструктуре. Тиме се потврђује намјера етничког чишћења", рекао је Марчета обраћајући се учесницима овог скупа.

Он је истакао да је потребно послати јасне поруке и закључке гдје се и у каквој позицији налазе Срби, нарочито повратници и са тим упознати институције законодавне и извршне власти на нивоу БиХ и ФБиХ и државе потписнице Дејтонског споразума - Србије.

Марчета, који је и делегат у Дому народа парламента ФБиХ, поручио је да Срби, без обзира на међусобна неслагања, морају у ФБиХ бити јединствени када је у питању положај Срба и њихов опстанак на овим просторима.

Он је изразио задовољство што су недавном округлом столу о опстанаку и јединству српског народа у ФБиХ присуствовали представници из осам кантона, као и Иницијативни одбор потенцијалне кровне организације Срба у ФБиХ, који су свјесни тешког стања и опстанка Срба у ФБиХ.

Марчета је напоменуо да су на овај скуп позвани представници свих политичких партија из Републике Српске који су дио власти на нивоу БиХ и ентитетском нивоу, али да се нису одазвали, те напоменуо да је Удружење добило подршку од градоначелника општине Требиње и генералног секретара СНСД-а Луке Петровића.

Начелник општине Дрвар Горан Броћета истакао је да је неопходно формирање кровне организације која ће представљати све Србе у ФБиХ и бавити се њиховим проблемима, те изразио наду да ће се и Срби из Србије и окружења окренути ка рјешавању проблема положаја Срба у ФБиХ.

Он је упоредио Србе са ових простора са Србима са Косова, па је његова идеја да се сви Срби уједине и да добију што битнији положај као конститутивни народ што се, сматра, може постићи на предстојећим општим изборима.

Начелник општине Источни Дрвар Милка Иванковић изразила је забринутост што српска дјеца не похађају наставу на матерњем српском језику, јер им не дозвољавају хрватске власти у Кантону 10 и другим кантонима у ФБиХ, те најавила да ће се ангажовати да институције Републике Српске помогну повратницима и заштите права Срба у ФБиХ.

Начелник општине Босанско Грахово Душко Радун истакао је да је ова општина најугроженија у ФБиХ и Кантону 10 и да врло мало разумијевања има од свих нивоа власти за помоћ како у стамбеној, тако и у комуналној и путној инфраструктури, што спречава повратак Срба у ову општину.

Професор социолошких наука Славо Кукић сматра да се Устав мора мијењати и прилагодити и да је кључна ствар воља народа који жели да напредује. Он је указао на дискриминирајуће норме које на један начин искључују неке припаднике свих националних мањина.

"Постојећим нормама се дискриминишу мањине. Срби у Федерацији су сведени на грађане другог реда, није им омогућено бирачко право нити им је омогућено да буду бирани. Запослени српске припадности су номинална мањина", рекао је Кукић.

Директор Бироа за људска права у Демократској иницијативи сарајевских Срба Душан Шеховац подржао је формирање релевантне организације која ће акценат ставити на рјешавање проблема Срба у Федерацији, оцјењујући да је требало и прије да се уједине. Он је поручио да политичке партије Републике Српске треба да се боре за боље свих Срба, како у Републици Српској тако и у Федерацији.

Предсједник Форума грађана Тузла Вехид Шехић рекао је да је повратак у Грахово, Гламоч и Дрвар, на неки начин, давно реализован, али се сада треба бавити како да Срби опстану у Федерацији.

"Проблем није у политичкој вољи, већ у одговорности. Због недостататка одговорности данас смо у оваквој ситуацији. Све политичке странке су изгубиле идеолошку црту", навео је он.

Шехић је посебно истакао положај Срба у Мостару и Кантону 10, гдје је њихов положај више него забрињавајући, те указао на дискриминацију српских права по питању српског језика и употребе ћирилице.

Представник Срба у Посавском кантону Дамир Иветић указао је на проблем незадовољства Срба којих нема ни у јавним предузећима нити у институцијама, и истакао да у школама дјеца не похађају наставу на српском језику.

Он тврди да Хрвати и Бошњаци немају вољу да помогну Србима у Посавском кантону, нити су организације УНДП-а и остале било шта предузеле по рјешавању проблема српског становништва.

Предсједавајући српских удружења Мостар Душан Голо је рекао да за 20 година нико није потегао питање заштите српског националног интереса, због чега је неопходно радити на обједињавању Срба на нивоу Федерације. /

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана