Мање миграната, више прекршаја

nezavisne.com
Мање миграната, више прекршаја

Бихаћ - У посљедњих мјесец дана биљежи се мање миграната који бораве на подручју Унско-санског кантона и према тренутним процјенама има их око 3.500, потврдио је министар унутрашњих послова УСК Анел Рамић.

Према његовим ријечима, томе је допринијела ефикаснија контрола државних граница, што је утицало на смањење прилива страних држављана на подручје УСК, као и то што се значајан број миграната који су боравили на овим просторима некако успио пребацити преко хрватске границе.

Иначе, прије нешто више од мјесец у овом кантону, према процјенама, боравило је око 5.000 миграната.

Рамић је додао како је у посљедње вријеме ипак дошло до повећања броја кривичних дјела и прекршаја чији су починиоци мигранти и да се најчешће ради о тучама, насилничком понашању и крађама.

"У посљедње вријеме с погоршањем временских прилика значајно је повећан број провала у станове и викендице и то је проблем који ће нас вјероватно пратити у наредном периоду", казао је Рамић.

Он је још једном указао на потребу да се установе прихватни центри за мигранте и да се ријеши проблем њиховог смјештаја.

"Евидентно је да до сада ништа није учињено по том питању, па је највећи терет у раду с мигрантима и даље на полицији. Апелујемо на државне институције, које су задужене за збрињавање и смјештај миграната, да у што краћем року ријеше овај проблем. То би и нама омогућило лакшу и ефикаснију контролу мигрантске популације, а самим тим и смањење броја кривичних дјела и других прекршаја чији су они починиоци", казао је Рамић.

Премијер УСК Хусеин Рошић истакао је како су кантоналне власти добили похвале од делегације Европске уније у БиХ за оно што је учињено у протеклом периоду када је ријеч о мигрантској кризи.

"Информисали су нас како ће ових дана Европска унија издвојити додатних 7,2 милиона марака за такозвани зимски план, који подразумијева смјештај миграната за вријеме зиме, њихову исхрану и медицинске трошкове. Такођер, то укључује и санирање Ђачког дома у Бихаћу, гдје тренутно борави око хиљаду страних држављана", истакао је Рошић. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана