Malo sjednica, još manje zakona

Željka Domazet
Malo sjednica, još manje zakona

Sarajevo - Nerad poslanika i delegata, nepostojanje parlamentarne većine i mali broj usvojenih zakona obilježili su rad ovog saziva Parlamenta BiH.

Predstavnički dom do sada je održao 62 sjednice, a 63. je prekinuta. U prethodnom mandatu poslanici su zasjedali 73 puta, u mandatu od 2006. do 2010. godine održane su 83 sjednice, dok je od 2002. do 2006. održano 85 sjednica.

I Dom naroda je sa iz godine u godinu sve manje efikasan, a često se dešava da se na cijeloj sjednici sa obimnim dnevnim redom niko ne javi za diskusiju. Do sada je održano 40 sjednica Doma naroda, a u prethodnom mandatnom periodu  41 sjednica. Od 2006. do 2010. godine delegati su održali 49, a od 2002. do 2006. godine čak 63 sjednice.

Da se sjednice ne održavaju redovno i da se na njima uglavnom raspravlja o nevažnim stvarima saglasni su parlamentarci i iz vlasti i iz opozicije.

Poslanik SNSD-a Dušanka Majkić kaže da je poraznije od toga što nije održan planirani broj sjednica to što parlament nije usvajao zakone, iako mu je to primarna uloga.

- Najdrastičnija stvar je što se ne poštuje mehanizam koordinacije koji je trenutno u totalnom zastoju. To se može vidjeti na mnogim stvarima, a jedna od njih je strategija ruralnog razvoja. Umjesto da se poštuje ustavna nadležnost i spoje strategija iz RS i strategija u FBiH i da to u sklopu mehanizma koordinacije bude dokument na nivou BiH, Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa na čelu sa Mirkom Šarovićem nastoji da formira novo ministarstvo poljoprivrede - kazala je Majkićeva.

Ona dodaje da je Parlament bio neefikasan i zato što su pred njega dolazili zakoni koji su u isključivoj nadležnosti entiteta.

- Vlast na nivou BiH nije se bavila svojim poslom, nije pospremila institucije jer su mnoge formirane i od njih nema nikakve koristi osim troška - rekla je Majkićeva.

Slične ocjene dolaze i iz stranaka koje čine većinu u Parlamentu. Poslanik NDP-a Momčilo Novaković konstatuje da je ovaj saziv bio najneefikasniji.

- Na sjednicama se uglavnom raspravljalo o populističkim stvarima, parlament je često bio na ivici kvoruma, a sjednice su prekidane. Mislim da ćemo izbore dočekati u ovoj atmosferi - rekao je Novaković.

Poslanik HDZ-a BiH Nikola Lovrinović kaže da je očigledno da ovako više ne može dalje.

- Nisam zadovoljan, prije svega radom parlamentarne većine, jer se na sjednice šalju neki prijedlozi mimo dogovora, pa nije čudo što imamo ovakvu situaciju - rekao je Lovrinović.

Poslanik Nezavisnog bloka Sadik Ahmetović ocijenio je da su sjednice pretvorene u populističke tribine.

- Predlagao sam da do izbora narednog saziva Parlamenta ne održavamo više nijednu sjednicu jer i od onih koje bude održane nema nikakve koristi - rekao je Ahmetović.

Bez obzira na to da li dolaze na sjednice, parlamentarci mjesečno zarade oko 6.500 maraka, što znači da za četvorogodišnji mandat uberu i do 300.000 maraka.

Junker i Mogerinijeva

U ovom mandatu održane su samo četiri zajedničke sjednice oba doma, iako je uobičajena praksa da svakih šest mjeseci bude održana najmanje po jedna zajednička sjednica na kojoj bi poslanici i delegati postavljali pitanja Savjetu ministara, a oni odgovarali na njih. Takve sjednice javnost je mogla da prati samo dva puta, dok su dvije zajedničke sjednice održane jer su im se obraćali evropski zvaničnici Žan Klod Junker i Federika Mogerini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana