Mahmuljin bio upoznat o nečovječnom postupanju prema zarobljenici

Mahmuljin bio upoznat o nečovječnom postupanju prema zarobljenici 08.03.2018 04:20 | Srna

Masarajevo - Na suđenju bivšem komandantu Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakibu Mahmuljinu svjedok Tužilaštva BiH Fadil Hasanagić rekao je juče da je Mahmuljin bio upoznat o nečovječnom postupanju pripadnika odreda "El mudžahedin" prema ratnim zarobljenicima.

U nastavku svjedočenja Hasanagić je pojasnio da je kao komandant 35. divizije takozvane Armije BiH usmeno dobio informaciju o nečovječnom postupanju prema ratnim zarobljenicima, dok je komandant Trećeg korpusa o tome dobijao izvještaje od obavještajnih i bezbjednosnih organa.

Hasanagić, koji je prije dvije sedmice započeo svjedočenje, istakao je da je komandant korpusa bio pisanim putem obaviješten, a da ga je i on lično obavijestio.

"Obaviješten sam 11. septembra 1995. godine, od trećeg čovjeka Divizije, o zarobljavanju i otimanju zarobljenika. Isti dan sam obavijestio komandanta Korpusa", dodao je Hasanagić.

Svjedok je naveo da je 12. septembra 1995. godine dobio informaciju o zlostavljanju i ubijanju zarobljenika, pojasnivši da su o tome izvještaje sačinjavali obavještajni i bezbjednosni organi, koje su dostavljali na istureno komandno mjesto.

Optuženi Mahmuljin je svjedoka pitao "šta bi se desilo da je odlučeno da se uđe u konfrontaciju s odredom žEl mudžahedinž i da li bi došlo do sukoba", a Hasanagić je odgovorio da bi otpor bio pružen, ali da bi on to riješio.

"Sve ste instrumente imali za rješavanje ove situacije. Da ste meni to naredili, ja bih riješio", dodao je Hasanagić.

Prema njegovom svjedočenju, direktivom za nastavak ofanzivnih dejstava Generalštaba takozvane Armije BiH od 5. januara 1995. godine, dat je plan godišnjih aktivnosti Trećem korpusu da zajedno s Drugim korpusom zauzme širi rejon Vozuće.

Hasanagić je naglasio da nije imao kontrolu nad odredom "El mudžahedin", koji mu je bio pretpočinjen tokom zauzimanja Vozuće, te dodao da je bez obzira na naređenja, učešće tog odreda u borbenim dejstvima isključivo zavisilo od njihove volje.

Optužnica tereti Mahmuljina da, kao komandant Trećeg korpusa takozvane Armije BiH u čijem je sastavu djelovao i odred "El mudžahedin", ništa nije preduzeo da spriječi zločin pripadnika ovog odreda nad ratnim zarobljenicima i srpskim civilima tokom vojne akcije na širem području Zavidovića i Vozuće 1995. godine.

Prema navodima optužnice, pripadnici odreda "El mudžahidin" od 11. do 29. septembra ubili su 52 ratna zarobljenika.

Nastavak suđenja zakazan je za 14. mart.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica