MUP dobio dozvolu da spriječi prisustvo federalne policije na teritoriji Srpske

ATV
MUP dobio dozvolu da spriječi prisustvo federalne policije na teritoriji Srpske

Banjaluka - Vlada Republike Srpske je na današnjoj sjednici odbacila kao neustavne i nezakonite pokušaje Ministarstva bezbjednosti i drugih institucija BiH da rasporede pripadnike drugih bh. policijskih agencija u BiH na teritoriji Republike Srpske. U svom zaključku Vlada podsjeća da je za bezbjednost na teritoriji Srpske odgovorno isključivo njeno Ministarstvo unutrašnjih poslova.

“Vlada Republike Srpske ističe da je, u skladu sa Ustavom i zakonima Republike Srpske, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske jedino nadležno za sprovođenje zakona i održavanje bezbjednosti na teritoriji Republike Srpske, te zahtijeva od Ministarstva bezbjednosti i drugih institucija BiH da obustave sve neustavne i nezakonite aktivnosti kojima se ugrožava ustavni položaj, teritorijalni integritet, te nadležnosti institucija Republike Srpske,” saopšteno je iz Vlade Srpske.

MUP je od Vlade dobio dozvolu da svim raspoloživim sredstvima spriječi prisustvo i djelovanje pripadnika drugih policijskih agencija u BiH na teritoriji Republike Srpske - bez njihove izričite saglasnosti. Za ministra bezbjednosti BiH, Vlada Srpske se bavi pitanjima koja nemaju veze sa stvarnim životom.

“Zbog nedostatka vlastitih kreativnih ideja, da riješe neko pitanje ili neki problem ovdje u Republici Srpskoj, i da pomognu građanima u Republici Srpskoj da makar malo osjete nekog boljeg života i bolje perspektive, oni se bave stvarima koje pretpostavljaju,” kaže Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH.

Potpredsjednik parlamenta Srpske, Nenad Stevandić, se pita zašto se Savez za promjene nije ogradio od Mektićevih jučerašnjih izjava o raspoređivanju federalne policije na granicu Republike Srpske. Za Mektića ima ozbiljne kritike.

“Gospodin Mektić još ništa pametno i korisno nije uradio za Republiku Srpsku, nego u kontinuitetu radi protiv nje. To više nije u pitanju sramota, nego su u pitanju djela koja nisu na čast, i to je najgori srpski funkcioner od nastanka Republike Srpske u bilo kojoj organizaciji,” reko je Stevandić.

Vlada podsjeća da će i dalje sarađivati sa svim bh. institucijama da bi kontrolisali migrantsku krizu u BiH - ali samo u skladu sa Ustavom, zakonima i važećim sporazumima o saradnji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana