МУП добио дозволу да спријечи присуство федералне полиције на територији Српске

ATV
МУП добио дозволу да спријечи присуство федералне полиције на територији Српске

Бањалука - Влада Републике Српске је на данашњој сједници одбацила као неуставне и незаконите покушаје Министарства безбједности и других институција БиХ да распореде припаднике других бх. полицијских агенција у БиХ на територији Републике Српске. У свом закључку Влада подсјећа да је за безбједност на територији Српске одговорно искључиво њено Министарство унутрашњих послова.

“Влада Републике Српске истиче да је, у складу са Уставом и законима Републике Српске, Министарство унутрашњих послова Републике Српске једино надлежно за спровођење закона и одржавање безбједности на територији Републике Српске, те захтијева од Министарства безбједности и других институција БиХ да обуставе све неуставне и незаконите активности којима се угрожава уставни положај, територијални интегритет, те надлежности институција Републике Српске,” саопштено је из Владе Српске.

МУП је од Владе добио дозволу да свим расположивим средствима спријечи присуство и дјеловање припадника других полицијских агенција у БиХ на територији Републике Српске - без њихове изричите сагласности. За министра безбједности БиХ, Влада Српске се бави питањима која немају везе са стварним животом.

“Због недостатка властитих креативних идеја, да ријеше неко питање или неки проблем овдје у Републици Српској, и да помогну грађанима у Републици Српској да макар мало осјете неког бољег живота и боље перспективе, они се баве стварима које претпостављају,” каже Драган Мектић, министар безбједности БиХ.

Потпредсједник парламента Српске, Ненад Стевандић, се пита зашто се Савез за промјене није оградио од Мектићевих јучерашњих изјава о распоређивању федералне полиције на границу Републике Српске. За Мектића има озбиљне критике.

“Господин Мектић још ништа паметно и корисно није урадио за Републику Српску, него у континуитету ради против ње. То више није у питању срамота, него су у питању дјела која нису на част, и то је најгори српски функционер од настанка Републике Српске у било којој организацији,” реко је Стевандић.

Влада подсјећа да ће и даље сарађивати са свим бх. институцијама да би контролисали мигрантску кризу у БиХ - али само у складу са Уставом, законима и важећим споразумима о сарадњи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана