MUP Srpske odustao od rezervnog sastava policije

Darko Momić
MUP Srpske odustao od rezervnog sastava policije

Banjaluka - Ministarstvo unutrašnjih poslova iz prijedloga Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima Republike Srpske, koji se nalazi na dnevnom redu započete sjednice Narodne skupštine RS, povuklo je odredbe i članove koji se odnose na rezervni sastav policije.

U saopštenju ministarstva se navodi da će "MUP u budućem periodu ponovo razmotriti potrebe i mogućnosti za uvođenje rezervnog sastava policije u strukture ministarstva", a kao razlog zbog kojeg se u ovom trenutku odustalo od formiranja rezervnog sastava navodi se potreba da se brže i efikasnije odgovori na bezbjednosne izazove.

- S obzirom na to da je za uspostavljanje rezervnog sastava policije potreban duži period i sredstva u smislu sprovođenja konkursnih procedura i selekcije, opremanja uniformama i drugom pripadajućom opremom, kao i vrijeme za adekvatnu obuku da bi rezervni sastav policije bio stavljen u funkciju, iz zakona povlačimo članove koji se odnose na rezervni sastav policije - navodi se u saopštenju.

Umjesto rezervnog sastava policije Republika Srpska će dobiti Žandarmeriju.

- Ministarstvo unutrašnjih poslova odlučilo je da reorganizuje svoje interventne snage radi bržeg i efikasnijeg odgovora na bezbjednosne izazove, uključujući i veliki broj ilegalnih migranata. Radi boljeg funkcionisanja Jedinice za podršku promijeniće naziv u Žandarmerija koja će biti dopunjena aktivnim sastavom MUP-a, prevashodno mladim policajcima koji su obrazovanje stekli na Policijskoj akademiji - navodi se u saopštenju.

Šef Kluba poslanika SNSD-a u NSRS Igor Žunić priznaje da nije očekivao da će iz zakona biti povučene odredbe o formiranju rezervnog sastava policije, ali kaže da predlagač sigurno ima opravdan razlog za ovaj potez.

- Lično nisam očekivao ovo, ali razumijem ministra policije. Takve stvari se dešavaju, jer političke i ekonomske procjene mogu biti promjenjive i vjerujem da su u MUP-u napravili pravu procjenu - kaže Žunić.

S druge strane, poslanik SDS-a Nedeljko Glamočak kaže da se pokazalo da je priča o rezervnom sastavu služila samo za dnevnopolitičke potrebe.

- To je predloženo samo da se koristi kao prijetnja tokom pregovora o formiranju vlasti na nivou BiH i nikada nije postojala potreba, a ni iskrena namjera da se formira rezervni sastav policije - kaže Glamočak.

Pored toga, nastavlja on, razlozi zbog kojih su povučene odredbe najbolje pokazuju da je bila riječ o političkoj priči.

- Sve ono što do sada nije bilo sporno, odjednom se navodi kao razlog i argument za neformiranje rezervnog sastava. Nažalost, MUP već nekoliko puta pokazuje slabost kada se nađe pred pritiscima. Oni podliježu pritiscima kada osjete da je ugrožena vlast i pristaju na ustupke samo da bi sačuvali vlast - kaže Glamočak.

 

Pritisci

 

Prema saznanjima "Glasa Srpske", predstavnici međunarodne zajednice vršili su ogroman pritisak na vlasti u Srpskoj da odustanu od formiranja rezervnog sastava policije.

- Pored pritiska na ministra unutrašnjih poslova i najviše predstavnike vlasti, iz OHR-a, Evropske komisije i pojedinih ambasada pozivali su pojedinačno poslanike vladajuće koalicije i vršili pritisak na njih da iz zakona budu povučene odredbe o rezervnom sastavu policije - kaže jedan od poslanika vladajuće koalicije koji je insistirao na anonimnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana