MUP RS nema saznanja da je osumnjičeni za pokušaj napada u Gracu isporučen BiH

MUP RS nema saznanja da je osumnjičeni za pokušaj napada u Gracu isporučen BiH 09.02.2018 22:03 | Srna

Banjaluka - Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske ne raspolaže saznanjima da je Austrija isporučila BiH Emira H. (26), rekla je portparol MUP-a Srpske Danica Gnjatović.

Austrijski mediji su prenijeli informaciju da je državljanin BiH Emir H (26), koji je u decembru 2017. godine uhapšen pod sumnjom da je planirao napad na božićni sajam u Gracu, deportovan proteklog vikenda u BiH.

"Emir, koji je zagovornik šerijata, deportovan je avionom u BiH, odnosno u Republiku Srpsku. On se sada nalazi na slobodi u Banjaluci", navode mediji.

On je bio osumnjičen da je planirao da automobilom, po uzoru na druge teroriste, uleti u masu ljudi na božićnom sajmu. 

Tokom hapšenja u njegovom mobilnom telefonu pronađeno je 488 fotografija raznog oružja i video-igra, kojom se mogu praviti virtuelni pogoci na stvarno okruženje, a u džepu mu je bila i kopija izdanja "Klajne cajtunga" s naslovnom stranom o terorističkom napadu kamionom na šetalište u Nici. 

On je redovno posjećivao džamiju radikalnih islamista u Gracu, a ranije je odlazio u džamiju Takva, koja je zatvorena zbog ekstremističkog učenja. Poznavao je vehabije koji su u januaru 2017. godine uhapšeni u Gracu. 

Emir H. pušten je iz istražnog zatvora na osnovu žalbe podnesene Višem pokrajinskom sudu, a njegov branilac Volfgang Blašic najavio je ulaganje žalbe na protjerivanje.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica