МУП РС нема сазнања да је осумњичени за покушај напада у Грацу испоручен БиХ

Срна
МУП РС нема сазнања да је осумњичени за покушај напада у Грацу испоручен БиХ

Бањалука - Министарство унутрашњих послова (МУП) Републике Српске не располаже сазнањима да је Аустрија испоручила БиХ Емира Х. (26), рекла је портпарол МУП-а Српске Даница Гњатовић.

Аустријски медији су пренијели информацију да је држављанин БиХ Емир Х (26), који је у децембру 2017. године ухапшен под сумњом да је планирао напад на божићни сајам у Грацу, депортован протеклог викенда у БиХ.

"Емир, који је заговорник шеријата, депортован је авионом у БиХ, односно у Републику Српску. Он се сада налази на слободи у Бањалуци", наводе медији.

Он је био осумњичен да је планирао да аутомобилом, по узору на друге терористе, улети у масу људи на божићном сајму. 

Током хапшења у његовом мобилном телефону пронађено је 488 фотографија разног оружја и видео-игра, којом се могу правити виртуелни погоци на стварно окружење, а у џепу му је била и копија издања "Клајне цајтунга" с насловном страном о терористичком нападу камионом на шеталиште у Ници. 

Он је редовно посјећивао џамију радикалних исламиста у Грацу, а раније је одлазио у џамију Таква, која је затворена због екстремистичког учења. Познавао је вехабије који су у јануару 2017. године ухапшени у Грацу. 

Емир Х. пуштен је из истражног затвора на основу жалбе поднесене Вишем покрајинском суду, а његов бранилац Волфганг Блашиц најавио је улагање жалбе на протјеривање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана