МУП РС: Долазак Ноћних вукова у Бањалуку није најављен

Танјуг
МУП РС: Долазак Ноћних вукова у Бањалуку није најављен

Бањалука, Београд - МУП Републике Српске саопштио је да посјета руске мото-групе "Ноћни Вукови", најављена за сутра, није потврђена.

Из МУП Републике Српске, Радију Слободна Европа је речено да долазак "Ноћних Вукова" у Бањалуку није најављен, те да није познато којом рутом ће се кретати ова мото-група.

Из МУП-а упућују медије да се за детаље око организације и плана кретања обрате организаторима њиховог доласка.

Надлежни органи БиХ раније су одлучили да забране улазак у земљу двојици вођа те бајкерске групе, док су за остале саопстили да им улазак у БиХ није забрањен, али да ће њихов евентуални долазак бити под посебним режимом.

Мотоциклистичка мисија "Руски Балкан" неће бити обустављена иако су власти у Сарајеву забранили улаз вођи "Ноћних вукова" Александру Залдостанову званом Хирург и шефу српског огранка Саши Савићу, проглашавајући их особама опасним по безбједност БиХ.

Како преноси данашња "Политика", из Москве су у понедјељак у Београд допутовала двојица припадника "Ноћних вукова" у пратњи свештеника Руске православне цркве, а очекује се долазак бројних чланова ове бајкерске групе из Пољске, Словачке, Чешке, Бугарске и Македоније.

Мотоциклистичка мисија требало би да траје до 28. марта, а изазвала је опречне реакције у региону, прије свега због вође ове бајкерске групе Александра Залдостанова, који важи за доброг пријатеља руског председника Владимира Путина и кога су власти у Сарајеву и амбасада САД прогласиле "фактором дестабилизације у Босни и региону".

Шеф српске експозитуре "Ноћних вукова" Саша Савић изјавио је за лист да неће покушавати да уђе у Републику Српску, али да ће остали чланови бајкерске групе учествовати у мотоциклистичкој турнеји.

Он је најавио и да ће тужити власти у Сарајеву и министра безбједности Драгана Мектића јер не жели да неко каља његов углед и угрожава безбједност његове породице.

"Тражићу и одговор зашто сам опасан за националну безбједност БиХ. Браним свој углед, углед 'Ноћних вукова' и Хирурга", рекао је Савић.

Он је додао и да никада није позивао на рат, већ на слогу и јединство.

"Шта да кажемо за предсједника Чеченије Рамзана Кадирова који је такође члан ''Ноћних вукова''? Чечени који су ратовали са Русима, сада заједно граде мир и модерну Русију. Зашто се Бошњаци не угледају на њих. То је пример како Срби и Бошњаци могу заједно да граде мир. Неко нам је засејао семе зла и заједно треба да се боримо против тога", рекао је Савић за "Политику".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана