MUP Federacije krije broj vatrenog oružja

ATV
MUP Federacije krije broj vatrenog oružja

Podatke o broju vatrenog oružja u Federaciji BiH kriju kao zmija noge. Nakon uredno poslatih upita na adrese MUP-ova svih 10 kantona, kao i Federalnog Ministarstva unutrašnjih poslova BiH, odgvor je stigao samo iz Posavskog i Tuzlanskog Kantona. U Posavskom Kantonu zaposleno je 157, dok u Tuzlanskom 1427 policijskih službenika. U oba kantona, svi policijski službenici duže kratke cijevi, odnosno pištolje.

“Od ukupnog broja pištolja 157 komada duže policijski službenici, a 87 je uskladišteno od kojih se oko 50 planira uništiti zbog neispravnosti i zastarjelosti”, poručili su iz Posavskog kantona.

“Po pitanju broja komada kratkog oružja, svi policijski službenici su naoružani kratkim oružjem, dok u odnosu na sistematizovani broj policijskih službenika, a shodno uputama IPTF-a, Uprava policije raspolaže sa 10% komada dugog oružja”, stoji u saopštenju Tuzlanskog kantona.

U Sarajevskom kantonu u kojem su prošle godine planirali nabavku vatrenog oružja, odgovaraju da nisu u mogućnosti da nam dostave podake o broju dugoog i kratkog naoružanja. U najvećem kantonu, barem za nas, ostaje tajna i broj policijskih službenika.  O broju službenika su zato pisali iz Hercegovačko neretvanskog kantona, pa su nas obavijestili da im nedostaje još policajaca. Odgovor na pitanje o naoružanju, izbjegli su, čak, dva puta. 

“MUP HNŽ trenutno ima 685 policijskih službenika, nedostaje 218 policijskih službenika”, stoji u saopštenju MUP-a HNŽ. 

Dok javnost malo šta zna o oružju u Federaciji BiH, diže se hajka svaki put kada se priča o nabavci oružja u Republici Srpskoj. Isto je bilo kada se govorilo o nabavci 2000 pušaka, kako bi svaki policijski sklužbenik mogao da duži po jednu. 

“Izgleda da samo kad MUP Republike Srpske treba da nabavi neko oružje a vi znate iz medija da smo mi planirali da nabavimo dvije hiljade pušaka dugih cijevi da možemo podijeliti policiji. I to se na našlo na udaru javnosti.00.3000.45-00.56- Kada bi mi nabavili tih 2 hiljda pušaka koje treba da nabavimo onda bi kod nas svaki policijski službenik mogao da zaduži pušku odnosno dugu cijev”, kaže direktor policije Republike Srpske, Darko Ćulum.

To što nije bilo adekvatnog oružja, policiju Republike Srpske koštalo je života u terorističkom napadu na policijsku stanicu u Zvorniku. Tada je ubijen jedan policijski službenik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana