MMF 9. februara odlučuje o isplati 145 miliona KM

Marijana Miljić
MMF 9. februara odlučuje o isplati 145 miliona KM

Sarajevo - Izvršni odbor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) 9. februara će u Vašingtonu razmatrati prvi pregled proširenog aranžmana sa BiH, a za očekivanje je da će nakon toga biti isplaćena tranša u iznosu od 145 miliona maraka, kazao je za "Glas Srpske" rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Francisko Parodi.

Uslov za nastavak aranžmana sa MMF-om bilo je usvajanje budžeta institucija BiH i FBiH za 2018. godinu. RS je jedina na vrijeme ispunila tu obavezu, usvojivši budžet u decembru prošle godine.

Predstavnički domovi Parlamenta BiH i Parlamenta FBiH usvojili su u ponedjeljak budžete, a oni treba da prođu i u Domu naroda Parlamenta BiH čija je sjednica zakazana za 25. januar, dok će Dom naroda Parlamenta FBiH već danas razmatrati budžet za 2018. godinu. Prema odnosu snaga i glasanju u predstavničkim domovima izvjesno je da će budžeti dobiti podršku i u domovima naroda.

- Pozdravljamo usvajanje budžeta za 2018. u Predstavničkom domu u FBiH i čekamo konačno usvajanje i u Domu naroda, što je prethodna mjera za prvi pregled proširenog aranžmana. Zadovoljni smo i što je Predstavnički dom Parlamenta BiH usvojio budžet institucija BiH za ovu godinu i čekamo konačno usvajanje ovog dokumenta u Domu narodu. Uz budžet RS koji je usvojen u decembru, fiskalne politike za BiH su na dobrom putu i omogućiće investicionu potrošnju u 2018. koja će povećati rast - kazao je Parodi.

Potvrdio je da je sastanak na kojem će Izvršni odbor MMF-a razmatrati prvi pregled u okviru proširenog aranžmana već zakazan za 9. februar.

- Jedina prethodna mjera koju još treba ispuniti se odnosi na iniciranje procjene telekomunikacionih kompanija "BH Telekom" i "HT Mostar". Vlasti su sada u završnoj fazi u pogledu ove mjere i očekujemo da će ona biti ispunjena već idućih dana - naveo je Parodi.

Nova tranša iz kredita iznosi 145 miliona maraka, a Parodi očekuje da će taj iznos biti doznačen čim Izvršni odbor MMF-a odobri zaključivanje prvog pregleda.

- Gledajući naprijed, vlasti su se složile u pogledu strukturalnih mjera koje će povećati rast, a koje će takođe pomoći u poboljšanju fiskalnog učinka, očuvanju finansijske stabilnosti i poboljšanju poslovnog okruženja - zaključio je Parodi.

Ekonomisti ističu da su građani BiH mjesecima bili svjedoci opstrukcija i otežavanja funkcionisanja aranžmana sa MMF-om.

- Koliko sada možemo vidjeti sve je mirno i nema zamjerki. Očekujem da vlasti dobiju novac koji je MMF obećao, a odmah nakon toga slijede sigurno i neki novi uslovi koje će morati da ispune. Sva dešavanja u BiH mogla bi da posluže kao dobra škola, jer je evidentno da je samo vrijeme izgubljeno. Opet smo na istom, jer je većina uslova koje je MMF tražio ispunjeni i sa tim opstrukcijama  - kazao je ekonomista Goran Radivojac i dodao da bi vlasti u idućem periodu trebalo da djeluju proaktivno i da aranžman sa MMF-om ide dinamikom kojom je i zamišljen.

Glavni kamen spoticanja bio je set zakona koji se odnosio na akcize. Parlament BiH je sredinom decembra prošle godine tek iz petog pokušaja usvojio izmjene Zakona o akcizama i pratećih zakona. Tim rješenjima predviđeno je povećanje akcize na biogoriva i biotečnosti i putarine na ostale vrste goriva za 0,15 feninga po litru. Prihod koji bude ostvaren od dodatnih nameta biće usmjeren za izgradnju puteva i autoputeva.

Kreditni aranžman BiH sa MMF vrijedan 1,1 milijardi maraka zamrznut je zbog odugovlačenja usvajanja izmjena zakona o akcizama. BiH je od tog iznosa isplaćena samo jedna tranša vrijedna oko 150 miliona maraka prije nego što je aranžman stavljen na čekanje.

****

1,07 milijardi - iznos kredita

51,26 miliona - uplaćeno RS

102,52 miliona - uplaćeno FBiH

145 miliona - iznos druge tranše

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana