МИП Русије: Суђење показало пристрасност хашког трибунала

Срна
МИП Русије: Суђење показало пристрасност хашког трибунала

Хаг - Суђење бившем лидеру Срба у БиХ Радовану Караџићу показало је пристрасност Међународног резидуалног механизма за кривичне судове у Хагу, наводи се у коментару прес-службе Министарства спољних послова Русије у вези са одлуком да се Караџићу пооштри казна са 40 година затвора на доживотни затвор.

Министарство је нагласило да мотивациони дио изречене пресуде Механизма захтијева пажљиво проучавање.

“Међутим, сажетак објављен на сајту потврђује озбиљне недосљедности које су од самог почетка пратиле Караџићев процес. База доказа изазива озбиљне сумње”, наглашава се у коментару.

Министарство указује на то да је Механизам, преузимајући недостатке Међународног трибунала за бившу Југославију и слијепо слиједећи његову антисрпску политику, преферирао да игнорише ове околности и још једном показао пристрасност тандема Трибунал—Резидуални механизам.

“Током засједања Резидуалног механизма за кривичне судове о случају бившег лидера Срба у БиХ Радована Караџића свјесно су избачене незаконите акције земаља НАТО-а током војних операција на простору бивше Југославије”, наводи Министарство, преноси “Спутњик”.

Министарство је додало и да хашко правосуђе није показало право расположење за откривање бројних злочина команданата Бошњака и косовских Албанаца.

“Намјерно су избачене противправне радње земаља НАТО-а током војних операција у бившој Југославији. Иако је добро познато да су размјере цивилних жртава и уништавање цивилне инфраструктуре као посљедица тих акција, укључујући контаминацију значајних подручја осиромашеним уранијумом, веома значајни”, саопштило је Министарство.

Караџић је осуђен на доживотни затвор према 10 од 11 тачака оптужнице за различите злочине у БиХ против Муслимана и Хрвата у периоду 1992-1995. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана