Лукајић у судници почетком наредне године

В. К.
Лукајић у судници почетком наредне године

Загреб - Загребачко Жупанијско државно тужилаштво подигло је оптужницу против бившег официра Војске Републике Српске Дане Лукајића (68), која га терети за злочин над ратним заробљеницима на Мањачи код Бањалуке 1992. године.

Хрватски медији пренијели су да га тужилаштво терети да је наредио злостављања заробљеника ради прикупљања обавјештајних података од ратних заробљеника.

Лукајићев адвокат Љубо Павасовић Висковић потврдио је јуче за “Глас Српске” да је оптужница подигнута, али није хтио да износи више детаља. Додао је само да сада чекају да та оптужница буде потврђена те да би суђење његовом клијенту требало да почне почетком наредне године. 

Лукајић је ухапшен 30. јуна у Личком Петровом Селу због сумње да је починио злочин против ратних заробљеника у септембру 1992. године.

Лукајић, који је члан Удружења “Јадовно 1941”, ухапшен је док је путовао на обиљежавање Дана сјећања на Јадовно и 77 година од страдања више од 40.000 људи у комплексу усташких логора смрти Госпић-Јадовно-Паг.

Министарство унутрашњих послова Хрватске саопштило је да је Лукајић, некадашњи официр у органима безбједности Пете војне области ЈНА, ухапшен због сумње да је “починио ратни злочин против ратних заробљеника у логору Мањача код Бањалуке у септембру 1992. године”.

Предсједник Удружења “Јадовно 1941” Душан Басташић раније је казао да  не сумњају у његову невиност.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана