Lukač povukao odredbu o kažnjavanju fotografisanja policajaca

nezavisne.com
Lukač povukao odredbu o kažnjavanju fotografisanja policajaca

Banjaluka – Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova, upravo je obrazlažući Nacrt zakona o javnom redu i miru povukao dio u članu o ometanju državnog organa u vršenju službene dužnosti po kojem bi fotografisanje policajca bilo kažnjivo do 60 dana zatvora.

Lukač je ustvrdio da je zbog, kako je rekao, neadekvatnog tumačenja stvorena pogrešna slika da MUP želi da ugrozi ljudska prava i slobode i pravo medija na izvještavanje.

Time je nastavljena sjednica NS RS nakon što su poslanici na zatvorenom dijelu sjednice informisani o toku istrage o ubistvu Slaviše Krunića.

Srđan Mazalica, poslanik SNSD-a, pozdravio je odluku Lukača da spornu odredbu povuče, ističući da je SNSD sugerisao da se unese izmjena u tu odredbu o ometanju organa u vršenju službene dužnosti.

Mazalica je rekao da on nije shvatio pomenutu odredbu na način na koji su je shvatile neke nevladine organizacije i ambasade, da je zabranjeno snimanje i fotografisanje službenih lica od strane novinara.

Mazalica je pojasnio da je i po dosadašnjem zakonu bilo precizirano da je kažnjivo svako ometanje službenog lica u obavljanju dužnosti, pa i snimanje i slikanje ako se na taj način ometa službeno lice.

“Čak i ako se ova rečenica ne unese u tekst izmjena, po odredbi koja ostaje mi ćemo idalje imati sprečavanje djelovanja državnih organa kao kažnjivo ovim zakonom”, rekao je Mazalica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana