Лукач: Нико не зна колико миграната има у БиХ

Жељка Домазет
Лукач: Нико не зна колико миграната има у БиХ

Бањалука - Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач рекао је јуче за “Глас Српске” да се Министарство безбједности БиХ “игра подацима” и безбједносном ситуацијом у БиХ.

- Ако у Унско-санском кантону кажу да има 5.000 миграната, онда пада у воду податак да је од 10.000 људи који су ушли у БиХ и, како тврде, уредно евидентирани, њих 55 до 60 одсто напустило БиХ. Тај податак није тачан ако узмемо у обзир податке који износи Хрватска. То су све подаци отприлике. Евидентно је да је Министарство безбједности БиХ од старта мигрантске кризе заказало - констатује Лукач.

Додаје да чињеница да се министар безбједности БиХ Драган Мектић није појавио на посљедњој сједници Савјета министара БиХ довољно говори о томе колико озбиљно схвата овај проблем.

- Довољно је упоредити податке које износи његов замјеник Мијо Крешић па видјети о чему је ту ријеч. Ако Крешић тврди да их је између шест и седам хиљада без икаквог надзора у БиХ, ако Слободан Ујић (директор Службе за послове са странцима) каже да их и сада у БиХ улази између 70 и 120 дневно, питање је гдје су ти људи - каже Лукач.

Додаје да је због неспремности Министарства безбједности БиХ Влада Српске формирала своје координационо тијело за праћење кретања илегалних миграната преко територије Републике Српске и да Српска неће постати сабирни центар ни за какве илегалне мигранте.

- Што се Српске тиче, ми смо свој став о мигрантима рекли јасно. Они могу само проћи кроз Српску и ићи даље - тврди Лукач.

Директор Службе за послове са странцима Слободан Ујић тврди да је у БиХ до сада ушло и регистровано укупно 10.000 илегалних миграната.

- У Делијашу их је у петак било 70. Међутим, мигранти које смјестимо у Делијаш не задржавају се ту, јер им то није на рути кретања. Не желе горе да остану и напуштају тај простор. Од укупног броја илегалних миграната који су ушли на подручје БиХ њих 55 до 60 одсто је напустило БиХ. Раније је било 60 одсто, али је у посљедњих 30 дана Хрватска пооштрила мјере изласка на својој граници и теже се исељавају одавде. То показују извјештаји и слике, јер су неки од њих добили батине - каже Ујић за наш лист.

Додаје да у БиХ највише људи долази из Пакистана и да их је из те земље дошло око 3.000, а слиједе Сирија, Авганистан, Иран и Ирак.

  • У БиХ тренутно има између 4.000 и 4.500 миграната. Дневно их уђе између 70 и 120. Највише их долази из Србије - каже Ујић и додаје да преко аеродрома у БиХ није ушао ниједан мигрант.

Крешић: Нешто не штима

Замјеник министра безбједности БиХ Мијо Крешић констатује да нешто у бројевима “не штима” и да је главни проблем неискреност.

- Немамо никакве податке да би могло доћи или да је дошло до смањења броја миграната. До овога тренутка имамо више од 10.000 регистрованих улазака миграната у БиХ. Врло инертно смо се држали све вријеме - рекао је Крешић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана