Лукач: Не кријемо никога, желимо доћи до истине

Ведрана Кулага
Лукач: Не кријемо никога, желимо доћи до истине

Бањалука - Министарство унутрашњих послова РС није прикрило ниједну чињеницу у случају страдалог Давида Драгичевића (21) из Бањалуке, нити ће било шта крити, спремни смо да буде отворена истрага ако буде утврђено да је неко од наших припадника евентуално нешто прикрио, а наш циљ је утврђивање истине до које пут води једино кроз институције, рекао је у петак министар унутрашњих послова РС Драган Лукач.

Њега је саслушао Анкетни одбор који је због случаја “Драгичевић” формирала Народна скупштина РС, чиме је настављено узимање изјава од челних људи институција које учествују у истрази.

Лукач је истакао да стоји иза сазнања о смрти Драгичевића која су предочена на посебној сједници парламента РС и да МУП ни на који начин није квалификовао страдање.

- На тој сједници сам изнио оно шта је написано у извјештају који је прослијеђен Окружном јавном тужилаштву Бањалука. Тада нисам рекао да је Давид извршио провалу у кућу породице Рађен, него да постоји снимак његовог наводног доласка и нисам говорио на који начин су доспјели предмети из куће у његове џепове - рекао је Лукач и додао да нема проблема у сарадњи између полиције и тужилаштва.

Казао је да су пронађена малољетна лица која се виде на снимку док разговарају са Драгичевићем.

- Урадићемо све што можемо да дођемо до истине и откријемо шта се десило. Тиме треба да се баве институције, а не неки истражни тимови и блогери који одводе истрагу у другом правцу, манипулишу, лажу Давора Драгичевића и праве сценарије за филмове - рекао је Лукач и додао да поштује иницијативу коју је покренула група “Правда за Давида” да се дође до истине колико год она била тешка, да ће свака пријетња њеним члановима бити испитана и да ће бити заштићени.

На питања чланова Анкетног одбора о спорној конференцији за новинаре од 26. марта када су објелодањени први налази истраге које су отац у добар дио јавности одбацили, Лукач је казао да је то била заједничка одлука јер није било потребе да се било шта крије и због тога што су хтјели да информишу јавност о дотадашњим налазима истраге.

- Не осјећам се одговорним. Истрага се води на исправан начин, нико неће бити поштеђен, а то је јасно рекло и тужилаштво када је оцјењивало рад полиције - каже Лукач.

Послије Лукача на питања је одговарао тужилац Окружног јавног тужилаштва Бањалука Далибор Врећо, који је на почетку истакао да вјероватно неће моћи да одговори на сва питања како не би угрозио истрагу коју води. Врећо је навео и да је ово преседан јер је први пут на саслушању тужилац, а да истрага није завршена.

- Све сам радио уз консултације са главним окружним тужиоцем. Тужилаштво још није квалификовало дјело - рекао је Врећо и додао да налаз вјештачења из Загреба још није достављен тужилаштву.

Истакао је да ће утврђивати да ли су постојали пропусти у раду појединих органа, послије чега ће донијети одлуку. На питање да ли неко врши притисак на њега, одговорио је да то нико не ради, нити може да учини.

Пред Анкетним одбором се потом појавио и главни тужилац Окружног јавног тужилаштва Бањалука Желимир Лепир, који такође у циљу истраге није могао да одговори на нека питања. Појаснио је да ознака КТА на предмету значи да није дефинисан починилац ни кривично дјело и додао да спроводе појединачне истражне радње, али да не може да говори о томе. Потврдио је да увиђај није урађен у кући за коју се сумња да је опљачкана и да су због тога дисциплински кажњени представници полиције.

- Радимо под великим притиском и дајемо све од себе да откријемо истину - рекао је Лепир и додао да не помишља о оставци и да ради професионално.

Предсједник Анкетног одбора Бранислав Бореновић најавио је да би информација коју треба да доставе Народној скупштини могла бити спремна наредне седмице. Замјеник предсједника тог одбора Драго Калабић казао је да је ово први пут да је истрага унесена у парламент и да им је бог на помоћи.

Нестанак Давида Драгичевића пријављен је 18. марта, а његово тијело пронађено је шест дана касније на ушћу Црквене у Врбас. Полиција је након тога на конференцији за новинаре објелоданила да је истрагом утврђено да је смрт младића настала утапањем, али су те тврдње одбацили породица и дио јавности, који сматрају да је Давид убијен. Након тога одржана је и посебна сједница Народне скупштине на којој је разматрано стање безбједности у Бањалуци и РС с посебним освртом на случај “Драгичевић”,  усвојено низ закључака и формиран Анкетни одбор са задатком да прикупи информације.

Одбор је раније саслушао начелника Управе криминалистичке полиције МУП-а РС Синишу Кострешевића, директора Полиције РС Дарка Ћулума, директора Завода за судску медицину РС Жељка Карана и начелника Управе за организовани и тешки криминалитет МУП-а РС Дарка Илића.

Вербални сукоб

Током саслушања је дошло до вербалног сукоба између Драгана Лукача и члана Анкетног одбора из групе “Правда за Давида” Борислава Радовановића.

Лукач је приложио документе који потврђују да је против Радовановића, који је био припадник МУП-а и тренутно је блогер, подигнута оптужница за покушај убиства, те истакао да неће одговарати на његова питања, затраживши његово изузеће.

Амбасада

Амбасада САД у Сарајеву објавила је да је одржан састанак с Давором Драгичевићем.

- Састали смо се с Давором Драгичевићем, који посљедњих 60 дана тражи правду за свог сина. Њему, његовој породици и пријатељима пренијели смо изразе нашег најдубљег саучешћа. Разговор је био искрен, а он је изнио и забринутост због навода да САД стоје иза протеста. Одбацујемо те лажне тврдње и подржавамо право грађана на мирно и законито окупљање - навели су из амбасаде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана