Lukač: Dva policijska službenika biće suspendovana

Srna
Lukač: Dva policijska službenika biće suspendovana

Banjaluka - Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač rekao je da će dva policijska službenika, protiv kojih su podignute optužnice zbog sprečavanja dokazivanja krivičnog djela u slučaju stradanja Davida Dragičević, biti suspendovana nakon što Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/ dobije optužnice.

Komentarišući podizanje optužnice protiv ova dva službenika MUP-a, Lukač je rekao da su svi zaposleni u MUP-u punoljetni, da imaju svoja ovlaštenja, prava i obaveze i da odgovaraju za ono što rade.

On je ocijenio da ova dva policijska službenika nisu svjesno prikrivali dokaze, već da je riječ o nemaru i lošem odnosu prema poslu, što se nije smjelo desiti.

"Svi su završili škole, obučeni su i oni koji naprave propust moraju da odgovaraju za to", rekao je Lukač na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Lukač je dodao da sve odgovore u vezi sa ovim slučajem i dokazima treba tražiti od tužilaštva koje vodi istragu.

"Naša Uprava kriminalističke policije, na čelu sa načelnikom, uključena je zajedno sa tužiocem u istragu i radi po nalogu tužilaštva. Lično nemam uvid u ono što tužilaštvo radi da bih vam mogao pričati o tome", rekao je Lukač.

Direktor policije Republike Srpske Darko Ćulum ocijenio je da je bezbjednosna situacija u Srpskoj i Banjaluci zadovoljavajuća, bez obzira na određene događaje iz proteklog perioda.

Kada je riječ o ubistvima, Ćulum je naveo podatak da je od 2011. godine izvršeno 161 ubistvo, od kojih je 52 po nepoznatom izvršiocu ili 32,3 odsto.

"Od tog broja devet ubistava je ostalo nerasvjetljeno. Rasvjetljenost ubistava po nepoznatom izvršiocu za ovaj period iznosi 82,7 odsto", naveo je Ćulum na konferenciji za novinare.

On je dodao da policija intenzivno radi na slučajevima koji su nerasvjetljeni.

Govoreći o ubistvu Damira Ostojića koje se dogodilo 6. septembra ove godine u Banjaluci, Ćulum je rekao da policija sa tužilaštvom sprovodi intenzivnu istragu.

On je naveo da je pronađeno vozilo za koje se sumnja da su koristili izvršioci, a u kojem se nalazila i puška koja je izgorila.

"Za vozilo je utvrđeno da je prije mjesec i po dana ukradeno na području federalnog Sarajeva", rekao je Ćulum.

On je rekao da se može smatrati da je riječ o nekom kriminalnom obračunu, te napomenuo da takvih slučajeva ima i u okruženju, zbog čega određena lica pronalaze utočište i u Srpskoj.

"Imamo određenih informacija da se jedan dio bezbjednosno interesantnih lica nalaze na području Republike Srpske. Pratimo ta lica", istakao je Ćulum.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana