Лукач: Било би добро и да ФБиХ формира резервну полицију

Срна
Лукач: Било би добро и да ФБиХ формира резервну полицију

Сарајево - Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач рекао је да нико не треба да се плаши резервне полиције и да би било добро да и Федерација БиХ (ФБиХ) формира један такав састав.

"Полиције не треба да се плаши нико осим криминалаца и оних који праве кривична дјела или имају намјеру. Нема потребе нико да се плаши резервног састава, нема потребе ни из Федерације да нам пријете да ће они формирати резервни састав. Позивам их да направе резервни састав јер сматрам да ће сваки полицајац на улицама БиХ допринијети безбједности наших грађана", рекао је Лукач за Н1 телевизију.

Он је подсјетио да ФБиХ и сада има много више полицајаца у активном саставу, али да у томе не види проблем нити дебаланс.

Говорећи о Нацрту закона о измјенама и допунама Закона о полицији и унутрашњим пословима којим се утврђују формалноправни услови за успостављање резервног састава полиције, а који је данас усвојила Народна скупштина Републике Српске, Лукач је рекао да је резервни састав потребан како би помогао активном саставу полиције, укључујући и мигрантску кризу.

Он каже да Република Српска мора бити спремна да одговори повећаном броју људи који може да се појави на њеној територији.

"Морамо имати довољан број организованих људи који могу да заштите наше грађане, да спријече извршење кривичних дјела, да заштитимо имовину грађана јер видимо да се на територији Федерације гдје су направљени кампови, гдје се задржавају мигранти у већем броју свакодневно дешавају кривична дјела од међусобних туча до напада на имовине наших грађана, силовања, чак убистава, многих тешких кривичних дјела која морају бити стављена под контролу", закључио је Лукач.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана