Loši planovi koče ulaganja

Vedrana Kulaga
Loši planovi koče ulaganja

Sarajevo - Na adresu institucija BiH godinama stižu upozorenja da mnogi razvojni projekti “trpe” zbog loše i spore realizacije, a to je potvrdio i najnoviji dokument o javnim investicijama u kojem je podvučeno da je neizvjesno kada će, zbog manjka novca, dio započetih poslova biti završen.

Savjet ministara usvojio je na posljednjoj sjednici dokument “Program javnih investicija/razvojno-investicioni program institucija BiH od 2019. do 2021. godine”, koji treba da posluži kao podrška za planiranje ulaganja te za donošenje kvalitetnijih investicijskih odluka.

Riječ je o programu Ministarstva finansija i trezora BiH, a predstavlja instrument planiranja koji treba da omogući bolje korišćenje novca iz budžeta te služi i kao osnova za izradu kapitalnih rashoda institucija BiH.

U dokumentu je pobrojano 268 projekata, ukupne vrijednosti 1,956 milijardi maraka. Najveći dio se odnosi na 151 projekt u implementaciji, a ostatak od nekih 700 miliona maraka na odobrene i kandidovane projekte.

Prema podacima Ministarstva finansija i trezora BiH do kraja 2021. godine za realizaciju započetih projekata će nedostajati oko 45,33 miliona maraka, što je nešto više od tri odsto od ukupne vrijednosti projekata u implementaciji. Pojašnjeno je da znatno manji dio novca od predviđenog nedostaje iz budžeta, dok se više od 45 miliona iz inogranta što upućuje, kako je navedeno, da je finansiranje obezbijeđeno samo za početak, ali ne i za pokrivanje cijelog iznosa predviđenih troškova.

- Da bi se dostigli željeni učinci i da bi se realizacija projekata odvijala u skladu sa planovima, prilikom budućeg raspoređivanja prioritet treba da bude usmjeravanje sredstava na investicione projekte u implementaciji kojima nedostaje novca za završetak - podvukli su u resoru finansija i trezora BiH.

Slična situacija je zabilježena i prošle godine kada je na Savjetu ministara BiH podržan program javnih investicija od 2017. do 2020. godine, a iz parlamentarne komisije za finansije i budžet tada su poručili da podaci potvrđuju da institucije loše planiraju projekte. Pojedine njihove kolege još dijele taj stav.

- Jasno je da na mnogim adresama, kada je riječ o nivou BiH, stvari ne štimaju kako bi trebalo, da se kasni sa projektima i da zbog loše priprema nema dovoljno novca za kraj - rekao je za “Glas Srpske” poslanik SNSD-a u odlazećem sazivu Predstavničkog doma Parlamenta BiH Lazar Prodanović.

 

Neki od projekata

 

* uvođenje standarda

* reforma javne uprave

* sistem video-nadzora

* rekonstrukcija objekata

* obnova infrastrukture

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana