Лоши планови коче улагања

Ведрана Кулага
Лоши планови коче улагања

Сарајево - На адресу институција БиХ годинама стижу упозорења да многи развојни пројекти “трпе” због лоше и споре реализације, а то је потврдио и најновији документ о јавним инвестицијама у којем је подвучено да је неизвјесно када ће, због мањка новца, дио започетих послова бити завршен.

Савјет министара усвојио је на посљедњој сједници документ “Програм јавних инвестиција/развојно-инвестициони програм институција БиХ од 2019. до 2021. године”, који треба да послужи као подршка за планирање улагања те за доношење квалитетнијих инвестицијских одлука.

Ријеч је о програму Министарства финансија и трезора БиХ, а представља инструмент планирања који треба да омогући боље коришћење новца из буџета те служи и као основа за израду капиталних расхода институција БиХ.

У документу је побројано 268 пројеката, укупне вриједности 1,956 милијарди марака. Највећи дио се односи на 151 пројект у имплементацији, а остатак од неких 700 милиона марака на одобрене и кандидоване пројекте.

Према подацима Министарства финансија и трезора БиХ до краја 2021. године за реализацију започетих пројеката ће недостајати око 45,33 милиона марака, што је нешто више од три одсто од укупне вриједности пројеката у имплементацији. Појашњено је да знатно мањи дио новца од предвиђеног недостаје из буџета, док се више од 45 милиона из иногранта што упућује, како је наведено, да је финансирање обезбијеђено само за почетак, али не и за покривање цијелог износа предвиђених трошкова.

- Да би се достигли жељени учинци и да би се реализација пројеката одвијала у складу са плановима, приликом будућег распоређивања приоритет треба да буде усмјеравање средстава на инвестиционе пројекте у имплементацији којима недостаје новца за завршетак - подвукли су у ресору финансија и трезора БиХ.

Слична ситуација је забиљежена и прошле године када је на Савјету министара БиХ подржан програм јавних инвестиција од 2017. до 2020. године, а из парламентарне комисије за финансије и буџет тада су поручили да подаци потврђују да институције лоше планирају пројекте. Поједине њихове колеге још дијеле тај став.

- Јасно је да на многим адресама, када је ријеч о нивоу БиХ, ствари не штимају како би требало, да се касни са пројектима и да због лоше припрема нема довољно новца за крај - рекао је за “Глас Српске” посланик СНСД-а у одлазећем сазиву Представничког дома Парламента БиХ Лазар Продановић.

 

Неки од пројеката

 

* увођење стандарда

* реформа јавне управе

* систем видео-надзора

* реконструкција објеката

* обнова инфраструктуре

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана