“Ljubija” na prodaju

Vedrana Kulaga
“Ljubija” na prodaju

Banjaluka - Investiciono-razvojna banka (IRB) RS juče je dobila zeleno svjetlo od Vlade RS za prodaju državnog kapitala u prijedorskom Rudniku željezne rude “Ljubija”, čime je ponovo otvorena priča koja u maju prošle godine nije prošla u Narodnoj skupštini RS.

Ministri su na jučerašnjoj sjednici razmatrali prijedlog osnovnih elemenata za organizovanje aukcije za prodaju akcija državnog kapitala u “Ljubiji”, a IRB je, kao ovlašćeni prodavac državnog kapitala u preduzećima, dobio saglasnost za organizovanje posebne aukcije za prodaju akcija u tom preduzeću.

Priča o prodaji “Ljubije” bila je jedna od gorućih tema lani na sjednicama ključnih institucija RS. Narodna skupština RS u maju prošle godine nije podržala odluku Vlade da 64,99 odsto akcija “Ljubije” proda “Izraeli investment grupi” za 92 miliona KM, iako je ta ponuda za skoro 30 miliona bila viša od iznosa koji je bio spreman da plati “Arselor Mital”, koji već posluje u Prijedoru u zajedničkom preduzeću sa “Ljubijom”. Glavna zamjerka na izbor “Izraeli investment grupe” bila je činjenica da se, za razliku od “Arselor Mitala”, ne bave rudarskom proizvodnjom.

Ključnim se ispostavilo protivljenje DNS-a, koji se nije pridružio partnerima u vladajućoj koaliciji SNSD-u i SP-u, a to je izazvalo određene nesuglasice unutar njihovih redova.

Posljednja odluka Vlade RS dolazi u vrijeme novih trzavica između SNSD-a i DNS-a nakon što je lider najjače stranke u RS u srijedu upozorio predsjednika DNS-a Marka Pavića da su pojedinci iz njegove stranke u kampanji otvoreno radili protiv kandidata SNSD-a i time prekršili koalicioni sporazum.

Zbog takvog odnosa prema koaliciji juče je razriješena direktorica Šumskog gazdinstva “Vrbanja” u Kotor Varošu Daliborka Kerezović-Damjanović iz DNS-a, što je Dodik i najavio na konferenciji za novinare u srijedu. Za vršioca dužnosti direktora imenovana je Stana Kuzmić, a generalni direktor “Šuma Republike Srpske” Risto Marić nije želio da otkriva razloge zbog kojih je Kerezovićeva razriješena.

Naveo je “da je više problematičnih situacija dovelo do ove odluke”.

Pavić je juče za “Glas Srpske” kazao da je u inostranstvu i da ne zna šta je Dodik izjavio na konferenciji za novinare.

- Nisam ni slušao izjavu, ne znam ni šta je rekao i ne mogu ništa sada reći - kazao je Pavić u telefonskom razgovoru.

Dodik je prekjuče rekao da su pojedinci iz DNS-a vodili kampanju protiv kandidata stranke koju predvodi, dodavši da prvi čovjek te stranke Marko Pavić mora da se pomiri sa tim.

- Imamo skupštinsku većinu, ali i neke iz te većine koji nisu radili za interes koalicije. Nećemo prihvatiti njihovo učešće u radu i o tome ćemo razgovarati u narednim danima. Neki su u Banjaluci direktno radili protiv naših kandidata, a pripadaju koalicionim partnerima - rekao je Dodik.

Naglasio je da za takve nema mjesta, bili oni iz bilo koje od stranaka koje čine koaliciju.

- Zahvaljujem Marku Paviću na korektnom odnosu koji je pokazivao u kampanji, ali neki njegovi mangupi su neke stvari uradili veoma loše. Ako Pavić pristane da se odrekne tih ljudi, on je naš koalicioni partner i dalje - rekao je lider SNSD-a.

Rivali

Na području RŽR “Ljubija”, prema procjenama stručnjaka, ima oko 20 miliona tona rezervi željezne rude. Direktor “Izraeli investment grupe” Evgenij Zotov potvrdio je ranije da će ova kompanija učestvovati na aukciji, ali nije želio da otkrije i koliko su spremni da plate za paket akcija. Generalni direktor “Arselor Mitala” Mladen Jelača rekao je će stav o učešću u trci zauzeti kada Vlada donese odluku o uslovima pod kojima će biti održana aukcija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana