Љепоте Врбаса остају нетакнуте

Дејана Братић
Љепоте Врбаса остају нетакнуте

Бањалука - Иницијатива за изградњу хидроелектране “Крупа” на ријеци Врбас је одбачена, јер овај документ није пратила студија утицаја на животну средину, рекао је у петак градоначелник Игор Радојичић након састанка са представницима 36 невладиних организација, окупљених у “Коалицији за Врбас”.

Радојичић је казао да је Министарству индустрије, енергетике и рударства враћена иницијатива за изградњу хидроелектране од 14,4 мегавата на подручју Крупе на Врбасу, коју су у априлу ове године поднијеле “Хидроелектране на Врбасу”, предузеће из састава “Електропривреде РС”.

- Иако је то законска обавеза, у иницијативи, којом је тражено мишљење града, није било процјене утицаја на животну средину и Градска управа због тога не може дати позитивно мишљење. Осим тога, није испуњен још један предуслов да се за подручје кањона Врбаса уради посебан просторни план, иако је и то законска обавеза, пошто је ријеч о заштићеном подручју - рекао је Радојичић.

Он је додао да је и невладин сектор, окупљен у “Коалицији за Врбас”, упозорио да питање утицаја на животну средину, квалитет воде и ваздуха уопште није обрађен у иницијативи о којој се изјашњава град. Радојичић је казао да се Скупштина града већ једном, односно 2005. године, успротивила сличним плановима, када је, такође, дато негативно мишљење за изградњу хидроелектрана на Врбасу.

Представник “Коалиције за Врбас” Наташа Црнковић поздравила је одлуку о одбацивању иницијативе.

- Очекујемо да сада обуставе процедуру у вези са изградњом хидроелектрана на Врбасу. Ми имамо врло јасан став да не постоји могућност за изградњу хидроелектрана на Врбасу, јер су оне штетне по природу и људе, економски нису исплативе и са више аспеката угрожавају квалитет живота. Што се нас тиче, овдје не постоји никакав простор за компромис, а у случају да републичке институције буду инсистирале на овом пројекту, остављамо могућност да се грађани Бањалуке о томе изјасне путем референдума - казала је Црнковићева.

Предсједник ронилачког клуба “Делфин” Игор Гајић похвалио је ову одлуку представнике Градске управе.

- Поздрављамо ову одлуку града, подржавамо овакав став и надамо се да ће бити трајан, без обзира на то да ли ће заинтересоване стране поштовати законску процедуру. Бањалука је трусно подручје, а хидроелектране доказано поспјешују појаву земљотреса. Врбас је постао очигледно привилегија и ријека интересних група, што у крајњем исходу нарушава туризам у Бањалуци и нарушава флору и фауну - казао је Гајић.

Представници НВО су истицали да утицај хидроелектрана на ниво воде у кориту Врбаса отежава могућност бављења риболовним и авантуристичким туризмом, који су Бањалуку и Врбас поставили на свјетску мапу туристичких дестинација.

Концесија

Министарство индустрије, енергетике и рударства РС је 16. априла ове године од града Бањалука затражило мишљење о захтјеву за додјелу концесије путем преговарачког поступка за изградњу хидроелектране “Крупа” на Врбасу. Подносилац концесије је зависно предузеће “Хидроелектране на Врбасу”, предузеће из састава “Електропривреде РС”.

 

Неки од разлога против градње ХЕ

- лошији квалитет воде

- промјена климе

- утицај на природу и

- застарјелост оваквих технологија

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана